Uni Sovyèt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Союз Советских Социалистических Республик
Soyuz Sovyet'skih Sotsialisticeskih Respublik
Gendéra Sovyèt Lambang Sovyèt
(Gendéra Uni Sovyèt) (Lambang Uni Sovyèt)
Motto: Пролетарии всех стран, соединяйтесь! (Proletarii vseh Stran, Soyedinyaïtes!)
(Para buruh ing donya, manunggala!)
LocationUSSR.png
Basa resmi Ora ana, nanging Basa Rusia arupa basa resmi sacara de facto
Kutha krajan Moskwa
Wewengkon
 - Total
 - % air
Pisanan sadurungé runtuh
22.402.200 km2
xx%
Padunung
 - Total
 - Kapadhetan Padunung
Katelu sadurungé runtuh
293.047.571 (Juli 1991)
13,08/km2 (Juli 1991)
Madeg
 - Proklamasi
 - Diakui

1922
Dibubaraké 1991
Valuta Rubel
Zona wektu UTC +3 nganti +11
Lagu kabangsan Internationale
(1922-1944)
Gimn Sovyet'skogo Soyuza
Гимн Советского Союза
(1944-1991)
TLD .su

Uni Républik-Républik Sosialis Sovyèt (ing basa Rusia: Сою́з Сове́тских Социалисти́ческих Респу́блик (СССР); alihaksara: Soyuz Sovyet'skih Sotsialisticeskih Respublik (SSSR)), uga disebut minangka Uni Sovyèt (Сове́тский Сою́з; alihaksara: Sovyetsky Soyuz), arupa sawijining nagara komunis ing Éropah Wétan lan Asia Lor sing tau ana saka taun 1917 tekan taun 1991. Nagara iki didegaké sawisé Révolusi Oktober tanggal 7 November 1917 miturut pananggalan Kalèndher Gregorian.

Uni Sovyèt biyèn arupa nagara federal.

Nagara iki biyèné arupa nagara adidaya, saliyané Amérika Sarékat. Nanging sawisé dibubaraké, Rusia nagara panerus utama Uni Sovyèt ora kuwasa manèh. Patbelas nagara bagéyan liyané mardika lan malah telu nagara ya iku Estonia, Latvia lan Lithuania dadi anggota Uni Éropah lan NATO.

Sawisé Uni Sovyèt dibubaraké banjur didegaké Persemakmuran Nagara-Nagara Mardika (PNM) utawa ditepungi minangka CIS (Commonwealth of Independent States), ing ngendi kabèh nagara mantan anggota Uni Sovyèt mèlu kejaba katelu Nagara Baltik; Estonia, Latvia lan Lithuania. Georgia awalé ora gelem mèlu dadi anggota, nanging ora suwé sabanjuré akiré gelem mèlu. Kutha krajan PNM ya iku Minsk, kutha krajan Belarus.

Ing mangsané, Uni Sovyèt duwé telung wakil ing PBB ya iku Uni Sovyèt, Ukraina lan Belarus

Nagara anggota Uni Sovyèt[sunting | besut sumber]

  1. Armenia
  2. Azerbaijan
  3. Belarus
  4. Estonia
  5. Georgia
  6. Kazakhstan
  7. Kirgizia
  8. Latvia
  9. Lithuania
  10. Moldavia
  11. Rusia
  12. Tajikistan
  13. Turkmenistan
  14. Ukraina
  15. Uzbekistan

Pirsanana uga[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Uni_Sovyèt&oldid=969107"