Filipina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Gendéra Pilipina
Lambang nagara Pilipina
Lambang agung nagara Pilipina
Péta Pilipina
Republik Filipina
ريڤوبليك فيليڤينا
Republika ng Pilipinas (Bahasa Filipino)
Patakaning Filipina
Pataka
Jata negaraing Filipina
Jata negara
Cihnabrawit: "Maka-Diyos, Maka-tao, Makakalikasan, at Makabansa"
(Untuk Tuhan, Untuk Rakyat, Untuk Alam, dan Untuk Negara)
Gunagita: Lupang Hinirang
(Tanah Terpilih)
Fail:Lupang Hinirang instrumental.ogg
Mohor Kerajaan

95x95px|
Dakilang Sagisag ng Pilipinas
(Lambang Besar Filipina)
Dunungpenering Filipina
KuthagaraManila
14°35′N 120°58′E / 14.583°N 120.967°E / 14.583; 120.967
BrehakuthaBandar Quezon
14°38′N 121°02′E / 14.633°N 121.033°E / 14.633; 121.033
JawatbasaFilipino,
Inggeris
Agama
88.7% Kristian
—79.6% Roman Katolik
—9.1% Kristian lain
6.0% Islam
5.3% lain-lain
PapréntahanRepublik
• Presiden
Ferdinand Marcos Jr.
Sara Duterte
Juan Miguel Zubiri
Martin Romualdez
Alexander Gesmundo
Kemerdekaan 
daripada Sepanyol dan A.S.
12 Jun 1898
24 Mac 1934
• Diiktiraf
4 Julai 1946
2 Februari 1987
• Banyu (%)
0.6
Population
• Pikira-kira 2019
101,642,817 (11)
• Cacahjiwa 2000
76,504,077
GKK  (ITK)Pikira-kira 2019
• Gunggung
$902.27 billion (25)
• Saben wong
$8,876 (98)
GKK  (angka)Pikira-kira 2019
• Gunggung
$411.832 billion (49)
• Saben wong
$4,051 (113)
GPM (2019)0.758
dhuwur · 89
ArtacihnaPeso Filipina (Piso) (PHP)
Laladan wektuUTC+8 (PST)
Durawadasandi+63
Nagarasandigreha.ph
* Basa Sebu, Basa Ilokano, Basa Hiligaynon, Basa Bikol, Basa Waray-Waray, Basa Kapampangan, Basa Pangasinan, Basa Kinaray-a, Bahasa Maranao, Basa Maguindanao, Basa Tagalog, Basa Tausug kanggo wilayah Sulu, Basa Bajau/Badjaw/Badjao kanggo wilayah Tawi-Tawi lan Basa Yakan kanggo wilayah Basilan banjur dadi basa resmi kanggo saben wilayah. Basa Sepanyol, Basa Melayu lan Basa Arab minangka basa sing disenengi lan sukarela.

Pilipina iku nagara ing Asia Kidul-Wétan. Kutha krajan nagara iki yaiku Manila. Nagara iki nduwé padunung 100,981,437 jiwa lan jembaré ana 343,448 km2.[1] Pilipina kaperang dadi 81 provinsi lan 17 region. Ing sisih lor nagara iki wewatesan karo Taiwan, Républik China lan ing sisih kidul karo Malaysia lan Indonésia. Mayoritas padunung Pilipina iku nggilut agama Kristen lan mligi Katulik, nanging uga sapérangan wong muslim kang kapernah ing Mindanao.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Which Are the Island Countries of Asia?" (ing basa Inggris). Dibukak ing 20 Juni 2018.