Jerman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bundesrepublik Deutschland
Bendera Jerman Lambang Jerman
(Bendera Jerman)
Nasional Hymne: Einigkeit und Recht und Freiheit
(basa Jawa: Persatuwan lan Keadilan lan Kebebasan)
Lokasi Jerman
Basa resmi Basa Jerman
Kutha krajan Berlin
Kutha paling gedhé Berlin
Kanselir Angela Merkel (CDU)
Wakil Kanselir Sigmar Gabriel (SPD)
Presiden Joachim Gauck
Wewengkon
- Total
- % air
Urutan ke-61
349.223 km²
2,416%
Padunung
- Total (2004)
- Kepadatan penduduk
Urutan ke-13
82.495.000
242/km²
Pambentukan
Manunggal


Prajanjian Verdun (843)
18 Januari 1871
23 Mei 1949
3 Oktober 1990
PDB
- Total (2003)
- PDB/kapita
Urutan ke-3
$2,271 trilyun
$27.600
Valuta Euro (€)1
Zona wektu
- yèn musim panas
CET (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Lagu kabangsan Das Lied der Deutschen
TLD .de
Kodhe télépon +49

1 Sebelum 2002: Deutsche Mark.

Jerman inggih uga diarani Dhitslan[1] (basa Jerman: Deutschland) iku nagara gedhé ing Éropah. Kutha krajanné Berlin. Padunungé ana kurang luwih 82.438.000 jiwa. Nagara iki minangka nagara kanthi posisi ékonomi lan pulitik sing wigati ing Éropah lan sacara winates ing tataran donya. Jerman dikenal ing babagan panguwasan tèknologi maju, khususé jroning industri tetunggangan montor lan piranti presisi.

Wewengkon lan pamérangan administrasi[besut | besut sumber]

Pamérangan administratif Républik Federal Jerman.

Nagara kanthi sajarah sing dawa iki wewatesan langsung karo sangang nagara. Ing sisih kulon wewatesan karo Walanda, Belgi, Luksemburg, lan Prancis. Ing sisih kidul wewatesan karo Switserlan lan Ostenrik. Ing sisih wétan wewatesan karo Cékia lan Polen. Ing sisih lor wewatesan karo Denmark.

Imperium Romanum Germania.png

Sacara administrasi, Jerman iku nagara federasi (Bund) kanthi 13 nagara bagéan (Bundesland) lan telu kutha satingkat nagara bagéan (Bundesstadt). Nagara-nagara bagéan modhèren sing ana saiki (pirsani daftar nagara bagéan) diwangun wiwit pungkasan Perang Donya II. Sadurungé, pamérangan isih mèlu garis kadarbéan feodalistik, minangka paninggalan jaman Kesésaran Jerman.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Nagara bagean Jerman


  1. ^ Tembung Dhitslan, Narpawandawa Budi Utama kaca 98
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jerman&oldid=1090019"