Rumania

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
România
Motto: ?
Lagu kabangsanDeşteaptă-te, române!
Ibu kutha
and largest city
Bukares
Basa resmi Rumania
Pamaréntahan Republik demokratis
Kamardikan
 -  Banyu (%) 3%
Pedunung
 -  2004 estimate 22.355.551 (49)
 -  2002 census 21.698.181
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$213,892 miliar (42)
 -  Per capita US$7.641 (74)
IPM (2003) 0,792 (medium / 64)
Valuta Leu (RON)
Zona wektu EET (UTC+2)
 -  Summer (DST) EEST (UTC+3)
Kodhe tilpun 40
Internet TLD .ro

Rumania (uga dieja Romania) yakuwi negara ing kidul-wétan Eropah, ing daerah Balkan lan minangka siji-sijiné negara ing daerah iki sing basané turunan saka basa Latin.

Politik[sunting | sunting sumber]

Rumania kuwi sawijining negara republik demokratis. Cabang legislatif pamaréntahan Rumania dumadi saka rong majelis, Senat (Senat), kang nduwèni 137 anggota (taun 2005), lan Camera Deputatilor (Majelis Endhèk), kang nduwèni 332 anggota (taun 2004). Anggota saka majelis-majelis iki dipilih saben patang taun.

Presidhen Rumania, kepala cabang eksekutif, uga dipilih déning pamilihan umum, saben limang taun. Presidhen nunjuk perdana mentri, kang ngepalani pamaréntahan.

Provinsi[sunting | sunting sumber]

Rumania dibagi dadi 41 judete, utawa sejinis provinsi, lan siji kuthamadya: Bukarest (Bucureşti) - ibu kutha negara. Ing ngisor iki daftar provinsi Rumania (urutan sacara alfabet):

Uga pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


 
Uni Eropah (EU)
Gendéra Uni Eropah

Austria | Belanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rumania&oldid=869962"