County Alba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wong diakon ngenaake alba lan sinktura sarta sehelai stola ungu

Alba, sing arupi salah sijiné teka vestimentum liturgis ing Gréja Katulik Roma, Gréja Anglikan lan akèh gréja Protèstan, ya iku sehelai jubah linen putih, dawane nganti mata sikil lan racaké dilengkapi sehelai tali kanngo ngiket pinggang awerna putih (sinktura). Mulane alba ya iku sehelai tunik linen dawa sing dikenake déning masarakat Romawi kuna. Alba ya iku vestimentum liturgis tuwa dhéwé, lan digunakaké umat Kristiani kawet jaman biyèn, khususe déning para klerus ing liturgi Ekaristi. Sakiki, alba arupi vestimentum umum kanggo kabèh petugas liturgi ing jerone karaméan Misa, apik klerus (sing ditahbiskan) maupun awam (sing ora ditahbiskan), lan dikenake ing nduwur pakaian sadina-dina utawa toga lan ning ngisor busana mirunggan, kaya ta stola, dalmatik utawa kasula. Yèn alba ora kabèh nutupi kerah baju utawa toga, maka dibutuhke sehelai amik sing dikenake ing ngisor alba. Panggunaan amik sipaté opsional. Wujud alba sing dicekaake kango penggunaan ing jaba gedung gréja minangka surplis (untuk imam) lan sepupunya rohet (untuk biskop). Alba pasca Tridentina seringuga digawé berenda-renda. Ing masa sawisé renda-renda dadi ketinggalan jaman, kecuali ing sapérangan paroki Katulik Roma lan pira-pira paroki Anglo-Katulik. Ing akèh paroki Anglikan, alba didekorasi kaliyan apparel. Ing akèh Gréja Anglikan Duwur (High Church), Alba kui busana njeero sing dikenake ing ngisor vestimentum. Ing Gréja Anglikan Ngisor (Low Church) lan Gréja Anglikan Jembar (Broad Church), Alba dianggep dadi pakaian sadina-dina.

Cithakan:Peralatan liturgi Katulik


Cithakan:Katolik-stub