County Alba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wong diakon ngenaake alba lan sinktura serta sehelai stola ungu

Alba, sing arupi salah sijine teka vestimentum liturgis ing Gereja Katolik Roma, Gereja Anglikan lan akèh gereja Protestan, ya iku sehelai jubah linen putih, dawane nganti mata sikil lan biasane dilengkapi sehelai tali kanngo ngiket pinggang awerna putih (sinktura). Mulane alba ya iku sehelai tunik linen dawa sing dikenake déning masarakat Romawi kuna. Alba ya iku vestimentum liturgis paling tua, lan digunakaké umat Kristiani kawet jaman biyen, khususe déning para klerus ing liturgi Ekaristi. Sakiki, alba arupi vestimentum umum kanggo kabèh petugas liturgi ing jerone perayaan Misa, apik klerus (sing ditahbiskan) maupun awam (sing ora ditahbiskan), lan dikenake ing nduwur pakaian sedina-dina utawa toga lan ning ngisor busana khusus, kaya ta stola, dalmatik utawa kasula. Yen alba ora kabèh nutupi kerah baju utawa toga, maka dibutuhke sehelai amik sing dikenake ing ngisor alba. Panggunaan amik sipaté opsional. Wujud alba sing dicekaake kango penggunaan ing jaba gedung gereja mujudake surplis (untuk imam) lan sepupunya rohet (untuk uskup). Alba pasca Tridentina seringuga digawé berenda-renda. Ing masa sawisé renda-renda dadi ketinggalan zaman, kecuali ing sebagian paroki Katolik Roma lan pira-pira paroki Anglo-Katolik. Ing akèh paroki Anglikan, alba didekorasi kalian apparel. Ing akèh Gereja Anglikan Duwur (High Church), Alba kui busana njeero sing dikenake ing ngisor vestimentum. Ing Gereja Anglikan Ngisor (Low Church) lan Gereja Anglikan Luas (Broad Church), Alba dianggep dadi pakaian sedina-dina.

Cithakan:Peralatan liturgi KatolikCithakan:Katolik-stub