Misa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Misa iku prayaan ekaristi sajeroning ritus liturgi Kulon saka Gréja Katulik Roma, tradhisi Anglo-Katulik sajeroning Gréja Anglikan, lan sawetara Gréja Lutheran. Ing nagara-nagara Baltik lan Skandinavia, ibadah ekaristi Gréja Lutheran uga disebut "Misa".

Istilah Misa asal saka tembung basa Latin kuna missa sing kanthi harafiah tegesé lunga mencar utawa diutus. Tembung iki dianggoijroning rumusan pengutusan ing pérangan pungkasan Perayaan Ekaristi sing uniné "Ite, missa est" (Budhala, tugas perutusan wis diwènèhaké) sing sajeroning Tata Perayaan Ekaristi ing Indonésia dianggo rumusan tembung "Ayo lunga. Kita diutus."[1]

Edhisi pungkasan (2002) saka Missale Romanum

Prayaan Ekaristi ing Gréja-Gréja Wétan, kalebu Gréja-Gréja Wétan sing ana ing sajeroning persekuthuan penuh karo Tahta Suci Roma migunakaké istilah liya, umpamané Liturgi Suci, Qurbana Kudus, lan Badarak. Denominasi Kulon sing ora dumunung sajeroning pasekuton penuh karo Gréja Katulik Roma, kaya Kekristenan Calvinis, racaké luwih seneng migunakaké istilah liya.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Missa iku tembung Latin kuna sing maknané padha karo tembung Latin klasik missio (The Liturgy of the Mass di Catholic Encyclopedia). "Sacara harafiah missa tegesé 'pambubaran'. Ananging sajeroning Kakristenan tansaya suwé tembung missa dimaknai kanthi luwih jero. Tembung 'pambubaran' digandhèngaké karo pangembanan sawijining 'misi'. Tembung iki mratélakaké sipat misioner saka Gréja" (Pope Benedict XVI, Sacramentum caritatis, 51).