Misa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Misa iku prayaan ekaristi sajeroning ritus liturgi Kulon saka Gréja Katulik Roma, tradhisi Anglo-Katulik sajeroning Gréja Anglikan, lan sawetara Gréja Lutheran. Ing nagara-nagara Baltik lan Skandinavia, ngibadah ekaristi Gréja Lutheran uga karan "Misa".

Istilah Misa asal saka tembung basa Latin kuna missa kang kanthi harafiah tegesé lunga mencar utawa diutus. Tembung iki dianggoijroning rumusan pengutusan ing pérangan pungkasan Perayaan Ekaristi kang uniné "Ite, missa est" (Budhala, tugas perutusan wis diwènèhaké) kang sajeroning Tata Perayaan Ekaristi ing Indonésia dianggo rumusan tembung "Ayo lunga. Kita diutus."[1]

Edhisi pungkasan (2002) saka Missale Romanum

Prayaan Ekaristi ing Gréja-Gréja Wétan, kalebu Gréja-Gréja Wétan kang ana ing sajeroning persekuthuan penuh karo Tahta Suci Roma migunakaké istilah liya, umpamané Liturgi Suci, Qurbana Kudus, lan Badarak. Denominasi Kulon kang ora dumunung sajeroning pasekuton penuh karo Gréja Katulik Roma, kaya Kekristenan Calvinis, racaké luwih seneng migunakaké istilah liya.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Missa iku tembung Latin kuna kang tegesé padha karo tembung Latin klasik missio (The Liturgy of the Mass di Catholic Encyclopedia). "Sacara harafiah missa tegesé 'pambubaran'. Nanging sajeroning Kakristenan tansaya suwé tembung missa dimaknai kanthi luwih jero. Tembung 'pambubaran' digandhèngaké karo pangembanan sawijining 'misi'. Tembung iki mratélakaké sipat misioner saka Gréja" (Pope Benedict XVI, Sacramentum caritatis, 51).