Protèstan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Protèstan iku salah siji mazhab ing agama Kristen. Mazhab utawa denominasi iki muncul amargi protès Martin Luther taun 1517 liwat 95 dalil Martin Luther.[sunting | Owah sumber]

Tembung Protèstan iku sejatine asale saking pro-testanum sing maknane "bali neng Injil (testanum).

Gerakan Reformasi (Pembaruan) kayata Martin Luther iku dudu sing pertama ing kalangan Gereja Katolik, sedurunge ada gerakan-gerakan sing mirip, contone neng [[Prancis]] sing dipimpin Peter Waldo (saiki pengikute nggabung neng Gereja Waldensis), uga ana gerakan sing dipimpin Yohanes Hus (1369-1415).

Taun 2005, 5,9%–14.276.459 saking 241.973.879 penduduk Indonesia, nganut agama Protestan1. Iku disebabke pengaruh misionaris saking Belanda, umume gereja Protestan ing Indonesia dipengaruhi dening ajaran Calvin, lan sebagian liyane duwe corak Lutheran.

Gereja-Gereja Protestan[sunting | Owah sumber]

Gereja Protestan ing Indonesia antarane yaiku:

  • Persekutuan Gereja-Gereja di Indonesia (PGI)
  • Persekutuan Injili Indonesia (PII)
  • Persekutuan Gereja Pentakosta Indonesia (PGPI)
  • Persekutuan Baptis Indonesia (PBI)
  • Bala Keselamatan (BK)

Catetan[sunting | Owah sumber]

1 Sumber-sumber: International Religious Freedom Report 2004 (US State Department) [1], Adherents.com [2], CIA Factbook [3] dan census.gov[4].

Uga pirsani[sunting | Owah sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Protèstan&oldid=880798"