Protèstan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Protèstan iku salah siji mazhab ing agama Kristen. Mazhab utawa denominasi iki muncul amargi protès Martin Luther taun 1517 liwat 95 dalil Martin Luther.

Tembung Protèstan iku sejatine asale saking pro-testanum sing maknane "bali neng Injil (testanum).

Gerakan Reformasi (Pembaruan) kayata Martin Luther iku dudu sing pertama ing kalangan Gereja Katolik, sedurunge ada gerakan-gerakan sing mirip, contone neng Prancis sing dipimpin Peter Waldo (saiki pengikute nggabung neng Gereja Waldensis), uga ana gerakan sing dipimpin Yohanes Hus (1369-1415).

Taun 2005, 5,9%–14.276.459 saking 241.973.879 penduduk Indonesia, nganut agama Protestan1. Iku disebabke pengaruh misionaris saking Belanda, umume gereja Protestan ing Indonesia dipengaruhi dening ajaran Calvin, lan sebagian liyane duwe corak Lutheran.

Gereja-Gereja Protestan[sunting | Owah sumber]

Gereja Protestan ing Indonesia antarane yaiku:

  • Persekutuan Gereja-Gereja di Indonesia (PGI)
  • Persekutuan Injili Indonesia (PII)
  • Persekutuan Gereja Pentakosta Indonesia (PGPI)
  • Persekutuan Baptis Indonesia (PBI)
  • Bala Keselamatan (BK)

Catetan[sunting | Owah sumber]

1 Sumber-sumber: International Religious Freedom Report 2004 (US State Department) [1], Adherents.com [2], CIA Factbook [3] dan census.gov[4].

Uga pirsani[sunting | Owah sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Protèstan&oldid=943852"