Protèstan

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Protèstan iku mazhab ing agama Kristen. Mazhab utawa denominasi iki muncul amargi protès Martin Luther taun 1517 liwat 95 dalil Martin Luther.

Tembung Protèstan iku sejatine asale saking pro-testanum sing maknane "bali ing Injil (testanum).

Gerakan Reformasi (Pembaruan) kayata Martin Luther iku dudu sing pertama ing kalangan Gereja Katolik, sedurunge ada gerakan-gerakan sing mirip, contone ing Prancis sing dipimpin Peter Waldo (saiki pengikute nggabung ing Gereja Waldensis), uga ana gerakan sing dipimpin Yohanes Hus (1369-1415).

Taun 2005, 5,9%–14.276.459 saking 241.973.879 penduduk Indonésia, nganut agama Protestan1. Iku disebabke pengaruh misionaris saking Walanda, umume gereja Protestan ing Indonésia dipengaruhi déning ajaran Calvin, lan sebagian liyane duwé corak Lutheran.

Gereja-Gereja Protestan[besut | besut sumber]

Gereja Protestan ing Indonésia antarane ya iku:

  • Persekuthuan Gereja-Gereja di Indonésia (PGI)
  • Persekuthuan Injili Indonésia (PII)
  • Persekuthuan Gereja Pentakosta Indonésia (PGPI)
  • Persekuthuan Baptis Indonésia (PBI)
  • Bala Keselamatan (BK)

Catetan[besut | besut sumber]

1 Sumber-sumber: International Religious Freedom Report 2004 (US State Department) [1], Adherents.com [2], CIA Factbook [3] dan census.gov [4].

Uga pirsani[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Protèstan&oldid=1038603"