Républik Irlandia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Republik Irlandia)
Éire
Ireland
Gendéra Lambang nagara
Antem: Amhrán na bhFiann
Kutha krajan
lan paling gedhé
Dublin
Basa resmi Irlandia, Inggris
Papréntahan Dhémokrasi parlementer
Kamardikan
 •  Banyu (%) 2%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2007 4.339.00
 •  Cacah sirah 2006 4.239.848
GDP  (PPP) Rantaman 2006
 •  Gunggung US$177,2 miliar (50)
 •  Per kapita US$45.600 (8)
GDP  (nominal) Rantaman 2006
 •  Gunggung US$202,9 milyar (30)
 •  Per kapita US$50.150 (5)
Valuta Euro 1 (EUR)
Kodhé bèl 353
TLD Internèt .ie
1. Mata uang sebelum 1999 ialah Pound.

Républik Irlandia iku nagara ing banawa Éropah. Padunungé cacahé kira-kira ana 4 yuta. Kutha krajané iku Dublin. Nagara iki ing sisih lor wewatesan karo Irlandia Lor. Populasi Irlandia punjul 4 yuta jiwa lan kalebu anggota Uni Éropah. Wewengkon Pulo Irlandia sing ora kalebu republik iki diduwèni déning Irlandia Lor, pérangan saka Karajan Manunggal.

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Irlandia

Tanggal 29 Dhésèmber 1937, prajanjèn sing ngakoni kamardikan Républik Irlandia ditapakasmani déning pamimpin Irlandia Kidul lan pamaréntah Karajan Manunggal. Nanging, kanthi alesan isih ana Perang Donya II, Inggris ora nindakaké isi prajanjèn kasebut. Sawisé perang rampung, ing taun 1949, rakyat Irlandia kidul sing mayoritas umat Katulik, mbiwara sacara resmi kamardikan saka Karajan Manunggal. Kamardikan iki kasil direngkuh sawisé rakyat Irlandia sajeroning wolung abad berjuang nglawan Karajan Manunggal.

Géografi[besut | besut sumber]

Artikel utama: Géografi Irlandia

Républik Irlandia nyakup tlatah 70.273 km² utawa 83% saka jembaré Pulo Irlandia ing sisih kidul, lan sisané arupa wewengkon Irlandia Lor. Tapelwatesé sisih kulon karo Samudra Atlantik, déné sisih wétan Segara Irlandia sing kasambung karo samudra liwat Selat St. George lan Segara Keltik. Pasisir kulon Irlandia dumadi saka tebing, bukit, lan gunung cilikl. Pérangan jeroné diliwati werna-werna kali, salah sijiné ya iku Kali Shannon. Kutha-kutha ing Irlandia antarané Dublin, Cork, Galway, lan Limerick.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

 Uni Éropah