Céko

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Republik Céko
Česká republika
Motto: Pravda vítězí
(Céko: "Kabeneran bakal jaya")
Lagu kabangsanKde domov můj
Ibu kutha
and largest city
Praha
Basa resmi Céko
Pamaréntahan Republik
Kamardikan
 -  Banyu (%) 2%
Pedunung
 -  2006 estimate 10.259.017 (79)
 -  2001 census 10.230.060
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$187,4 miliar (41)
 -  Per capita US$18.370 (40)
Valuta Koruna (CZK)
Zona wektu (UTC+1)
 -  Summer (DST)  (UTC+2)
Kodhe tilpun 420 1
Internet TLD .cz

Republik Céko (basa Ceko: Česká republika Swara rungokké) iku sawijining negara ing bawana Eropah kang kabentuk sawisé bubar negara Cekoslowakia. Negara iki wewatesan karo Jerman ing sisih kulon lan lor, karo Polandia ing sisih lor, karo Slowakia ing sisih kidul-wétan lan karo Austria ing sisih kidul.

Ing negara iki dumunung Sudetenland, kang biyèn dipanggoni déning suku bangsa Jerman, nanging sawisé Perang Donya II, sebagéyan didéportasi senajan isih akèh wong Ceko kang nganggo jeneng Jerman. Wektu iku watara 3,5 yuta jiwa bangsa Jerman diusir.

Ing tanah Sudeten akèh ditemoni industri, utamané industri kerajinan kristal lan bir.

Pamérangan adminstratif[sunting | Owah sumber]

Ceko dipérang dadi telulas dhaérah administratif (kraje, tunggal - kraj) lan siji dhaérah ibu kutha (hlavní město), kang ditandhani nganggo *.

Peta Ceko kanthi warna béda saben provinsi
Dhaérah Ibu kutha
Praha*  
Dhaérah Bohemia Tengah (Středočeský kraj) kantor-kantoré dumunung ing Praha
Dhaérah Bohemia Selatan (Jihočeský kraj) České Budějovice
Dhaérah Plzeň (Plzeňský kraj) Plzeň
Dhaérah Karlovy Vary (Karlovarský kraj) Karlovy Vary
Dhaérah Usti nad Labem (Ústecký kraj) Ústí nad Labem
Dhaérah Liberec (Liberecký kraj) Liberec
Dhaérah Hradec Kralove (Královéhradecký kraj) Hradec Králové
Dhaérah Pardubice (Pardubický kraj) Pardubice
Dhaérah Olomouc (Olomoucký kraj) Olomouc
Dhaérah Moravia-Silésia (Moravskoslezský kraj) Ostrava
Dhaérah Moravia Kidul (Jihomoravský kraj) Brno
Dhaérah Zlin (Zlínský kraj) Zlín
Dhaérah Vysocina (Vysočina) Jihlava

Delengen uga[sunting | Owah sumber]

Pranala njaba[sunting | Owah sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Céko ing Wikivoyage

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Céko&oldid=942003"