Céko

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Republik Céko
Česká republika
Motto: Pravda vítězí
(Céko: "Kabeneran bakal jaya")
Lagu kabangsanKde domov můj
Ibu kutha
and largest city
Praha
Basa resmi Céko
Pamaréntahan Republik
Kamardikan
 -  Banyu (%) 2%
Pedunung
 -  2006 estimate 10.259.017 (79)
 -  2001 census 10.230.060
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$187,4 miliar (41)
 -  Per capita US$18.370 (40)
Valuta Koruna (CZK)
Zona wektu (UTC+1)
 -  Summer (DST)  (UTC+2)
Kodhe tilpun 420 1
Internet TLD .cz

Republik Céko (basa Ceko: Česká republika Swara rungokké) iku sawijining negara ing bawana Eropah kang kabentuk sawisé bubar negara Cekoslowakia. Negara iki wewatesan karo Jerman ing sisih kulon lan lor, karo Polandia ing sisih lor, karo Slowakia ing sisih kidul-wétan lan karo Austria ing sisih kidul.

Ing negara iki dumunung Sudetenland, kang biyèn dipanggoni déning suku bangsa Jerman, nanging sawisé Perang Donya II, sebagéyan didéportasi senajan isih akèh wong Ceko kang nganggo jeneng Jerman. Wektu iku watara 3,5 yuta jiwa bangsa Jerman diusir.

Ing tanah Sudeten akèh ditemoni industri, utamané industri kerajinan kristal lan bir.

Pamérangan adminstratif[sunting | sunting sumber]

Ceko dipérang dadi telulas dhaerah administratif (kraje, tunggal - kraj) lan siji dhaerah ibu kutha (hlavní město), kang ditandhani nganggo *.

Peta Ceko kanthi warna béda saben provinsi
Dhaerah Ibu kutha
Praha*  
Dhaerah Bohemia Tengah (Středočeský kraj) kantor-kantoré dumunung ing Praha
Dhaerah Bohemia Selatan (Jihočeský kraj) České Budějovice
Dhaerah Plzeň (Plzeňský kraj) Plzeň
Daerah Karlovy Vary (Karlovarský kraj) Karlovy Vary
Dhaerah Usti nad Labem (Ústecký kraj) Ústí nad Labem
Dhaerah Liberec (Liberecký kraj) Liberec
Dhaerah Hradec Kralove (Královéhradecký kraj) Hradec Králové
Dhaerah Pardubice (Pardubický kraj) Pardubice
Daerah Olomouc (Olomoucký kraj) Olomouc
Dhaerah Moravia-Silesia (Moravskoslezský kraj) Ostrava
Dhaerah Moravia Selatan (Jihomoravský kraj) Brno
Dhaerah Zlin (Zlínský kraj) Zlín
Dhaerah Vysocina (Vysočina) Jihlava

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Céko ing Wikivoyage

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Céko&oldid=869682"