Céko

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Républik Céko
Česká republika
Motto: Pravda vítězí
(Céko: "Kabeneran bakal jaya")
Lagu kabangsanKde domov můj
Ibu kutha
and largest city
Praha
Basa resmi Céko
Pamaréntahan Républik
Kamardikan
 -  Banyu (%) 2%
Pedunung
 -  2006 estimate 10.259.017 (79)
 -  2001 census 10.230.060
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$187,4 miliar (41)
 -  Per capita US$18.370 (40)
Valuta Koruna (CZK)
Zona wektu (UTC+1)
 -  Summer (DST)  (UTC+2)
Kodhe tilpun 420 1
Internet TLD .cz

Républik Céko (basa Ceko: Česká republika Swara rungokké) iku nagara ing bawana Éropah kang kabentuk sawisé bubar nagara Cekoslowakia. Nagara iki wewatesan karo Jerman ing sisih kulon lan lor, karo Polandia ing sisih lor, karo Slowakia ing sisih kidul-wétan lan karo Austria ing sisih kidul.

Ing nagara iki dumunung Sudetenland, kang biyèn dipanggoni déning suku bangsa Jerman, nanging sawisé Perang Donya II, sebagéyan didéportasi senajan isih akèh wong Ceko kang nganggo jeneng Jerman. Wektu iku watara 3,5 yuta jiwa bangsa Jerman diusir.

Ing tanah Sudeten akèh ditemoni industri, utamané industri kerajinan kristal lan bir.

Pamérangan adminstratif[besut | besut sumber]

Ceko dipérang dadi telulas laladan administratif (kraje, tunggal - kraj) lan siji laladan kutha krajan (hlavní město), kang ditandhani nganggo *.

Peta Ceko kanthi warna béda saben propinsi
Laladan Kutha krajan
Praha*  
Laladan Bohemia Tengah (Středočeský kraj) kantor-kantoré dumunung ing Praha
Laladan Bohemia Selatan (Jihočeský kraj) České Budějovice
Laladan Plzeň (Plzeňský kraj) Plzeň
Laladan Karlovy Vary (Karlovarský kraj) Karlovy Vary
Laladan Usti nad Labem (Ústecký kraj) Ústí nad Labem
Laladan Liberec (Liberecký kraj) Liberec
Laladan Hradec Kralove (Královéhradecký kraj) Hradec Králové
Laladan Pardubice (Pardubický kraj) Pardubice
Laladan Olomouc (Olomoucký kraj) Olomouc
Laladan Moravia-Silésia (Moravskoslezský kraj) Ostrava
Laladan Moravia Kidul (Jihomoravský kraj) Brno
Laladan Zlin (Zlínský kraj) Zlín
Laladan Vysocina (Vysočina) Jihlava

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Céko ing Wikivoyage

Cithakan:Uni Éropah


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Céko&oldid=1052553"