Albani

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Républik Albani
Republika e Shqipërisë  (Albani)
Gendéra abang kanthi elang ireng sirah loro ing tengah.
Gendéra
Aditamèng
Motto: Ti Shqipëri, më jep nder,
më jep emrin Shqipëtar

"Sampeyan Albania, wenehana aku pakurmatan,
Sampeyan menehi kula jeneng Albania"
Gunagita: "Hymni i Flamurit"
"Hymne kanggo Gendéra"
Lokasi Albania (ijo)
Kuthagara
lan Kutha paling gedhé
Tirana
41°19′N 19°49′E / 41.317°N 19.817°E / 41.317; 19.817
JawatbasaAlbania
Basa minoritas sing diakoni
Agama
(2020)
WangsanamaWangsa Albani
PapréntahanRepublik parlementer kesatuan
Bajram Begaj
Edi Rama
• Ketua Parlemen
Lindita Nikolla
PaukumkaryanKuvendi
Sajarah ngedegake
• Kraton Arbanon
1190
• Kraton Albani
Februari 1272
• Kapangeranan Albani
1368
• Liga Lezhë
2 Maret 1444
• Kapangeranan Mirdita
1515
• Pashalik saka Scutari/Janina
1757/1787
• Proklamasi kamardikan saka Kakaisaran Ottoman
28 November 1912
• Kraton Albania
29 Juli 1913
• Republik Albania kapisan
31 Januari 1925
• Kraton Albania
1 September 1928
• Republik Albania kapindo
10 Januari 1946
• Republik Albania katelu
28 Desember 1976
• Republik Albania kapapat
29 April 1991
• Konstitusi saiki
28 November 1998
Pijembar
• Gunggung
28,748 km2 (11,100 sq mi) (140)
• Banyu (%)
4,7
Population
• Pikira-kira Januari 2022
Cithakan:DecreaseNeutral 2.793.592[2]
• Cacahjiwa 2011
2.821.977[3]
• Ketebdunung
97/km2 (251.2/sq mi)
GKK  (ITK)Pikira-kira 2024
• Gunggung
Increase $59.099 milyar[4] (118)
• Saben wong
Increase $20.739[4] (83)
GKK  (angka)Pikira-kira 2024
• Gunggung
Increase $25.297 billion[4] (125)
• Saben wong
Increase $8.877[4] (84)
Gini (2019)positive decrease 34[5]
tengah
IPM (2021)Increase 0.796[6]
dhuwur · 67th
ArtacihnaLek (ALL)
Laladan wektuUTC+1 (CET)
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+2 (CEST)
Nyetir ingtengen
Kodhé bèl+355
TLD internèt.al

Albani iku nagara ing Éropa. Kutha krajané yaiku: Tirana. Sing ndunungi kira-kira ana 4 yuta jiwa. Albani wewatesan karo Montenegro ing sisih lor, Serbia (Kosovo) ing lor-wétan, Républik Makedonia ing sisih wétan, lan Yunani ing sisih kidul. Sagara Adriatik dumunung ana ing sisih kulon Albani, déné Sagara Ionia ing sisih kidul-kulon. Albani sajeroning basa saenggon diarani Shqipëria, sing tegesé Tanah Air Manuk Élang. Amarga saka iku, gambar manuk élang mawa endhas loro bisa dipirsani ing gendéra sata lambang nagara iki. Jeneng "Albani" manawa asalé saka tembung Indo-Éropa albh (putih).

Basa[besut | besut sumber]

Basa resmi yaiku basa Albani (99%)

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. Cithakan:Cite CIA World Factbook
  2. "Popullsia e Shqipërisë" (ing basa Albania). Instituti i Statistikës. 26 March 2020. Diarsip saka sing asli ing 22 August 2022. Dibukak ing 22 August 2022.
  3. "Population and Housing Census 2011" (PDF). Instituti i Statistikës. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 26 August 2020. Dibukak ing 21 September 2020.
  4. a b c d "World Economic Outlook Database, October 2023 Edition. (Albania)". IMF.org. IMF. 10 October 2023. Dibukak ing 11 October 2023.
  5. "Gini coefficient of equivalised disposable income – EU-SILC survey". ec.europa.eu. Eurostat. Dibukak ing 12 August 2021.
  6. "Human Development Report 2021/2022" (PDF) (ing basa Inggris). UNDP. 8 September 2022. Diarsip (PDF) saka asliné ing 2022-10-09. Dibukak ing 8 September 2022.

Mangga Pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Éropa