Kakaisaran Ottoman

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kesultanan Utsmaniyah
Osmanlı İmparatorluğu
دولة عالیه عثمانیه
Devlet-i Âliye-yi Osmâniyye
Daulat 'Aliah Utsmaniah
Nagara Utsmaniyah Raya
Kekhilafahan
30px
1299 – 1923 Flag of Turkey.svg
Flag Lambang negara
Gendéra Lambang
Motto
دولت ابد مدت
Devlet-i Ebed-müddet
("Nagara Abadi")
Lagu kabangsan
Lagu kebangsaan kesultanan Utsmaniyah
Location of Kesultanan Utsmaniyah
Wewengkon Kesultanan Utsmaniyah pada puncak kekuasaannya
Ibu kutha Söğüt (1299–1326)
Bursa (1326–1365)
Edirne (1365–1453)
Konstantinopel (1453–1922)
Pamaréntahan Monarki
Sultan
 - 1281–1326 (pertama) Utsman I
 - 1918–22 (terakhir) Mehmed VI
Wazir Agung
 - 1320–31 (pertama) Alaeddin Pasha
 - 1920–22 (terakhir) Ahmed Tevfik Pasha
Sajarah
 - Didirikan 1299
 - Interregnum 1402–1413
 - 1. Konstitusional 1876-1878
 - 2. Konstitusional 1908-1918
 - Dileburkan 24 Juli 1923
Jembar
 - 1680 20.000.000 km² (7.722.043 sq mi)
Populasi
 - perkiraan 1856 35.350.000[butuh rujukan] 
 - perkiraan 1906 20.884.000[butuh rujukan] 
 - perkiraan 1914 18.520.000[butuh rujukan] 
 - perkiraan 1919 14.629.000[butuh rujukan] 
Valuta Akçe, Kuruş, Lira

Kasultanan Utsmaniyah (1299–1923), utawa dikenal uga kanthi sebutan Kakaisaran Turki Ottoman, (Turki Utsmaniyah Lawas: Devlet-i ʿĀliye-yi ʿOsmāniyye, Utsmaniyah Pungkasan lan Turki Modhèrn: Osmanlı Devleti utawa Osmanlı İmparatorluğu, Basa Arab: دولت عليه عثمانيه ,Daulat 'Aliah Utsmaniah) iku nagara multi-ètnis lan multi-religius. Nagara iki diterusaké déning Républik Turki sing diproklamiraké tanggal 29 Oktober 1923.

Dhaptar Sultan[sunting | besut sumber]

Ing ngisor iki dhaptar sultan sing mrintah ing Kasultanan Utsmaniyah nganti madegé nagara Turki sekulèr.

Rujukan[sunting | besut sumber]

Deleng uga[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]