Monarki

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Monarki, asal saka basa Yunani monos (μονος) sing tegesé siji, lan archein (αρχειν) sing tegesé pemeréntah. Monarki iku jinis pemeréntahan sing ndadèkaké Raja dadi Kepala Nagara. Monarki utawa sistem pemerintahan krajan iku sistem paling tua ing donya. Ing wiwitan kurun abad kaping-19, ana luwih saka 900 tahta karajan ing donya, ananging mudhun nganti dadi 240 jroning abad kaping-20. Ing dekade kawolu abad kaping-20, mung kari 40 takhta waé sing isih ana. Saka gunggung kasebut, mung papat nagara nduwèni raja utawa monarki sing mutlak lan saluwihé kawates nganggo sistem konstitusi.

Bédané raja lan prèsidhèn minangka pimpinan nagara ya iku, yèn raja dadi pimpinan nagara isa salawasé, nanging yèn prèsidhèn dadi pimpinan nagara ana mangsane. Nanging ing nagara-nagara federasi kayata Malaysia, raja utawa agong mung isa mimpin suwéné 5 taun. Jaman saiki pamréntahan monarki sing wutuh wis ora ana, anané jaman saiki monarki konstitusional, ya iku raja kang ana watesé arupa konstitusi. Conto karajan :

  1. Mangkunagaran (Pangeran Adipati)
  2. Kasepuhan (Sultan)
  3. Kanoman (Sultan)
  4. Kacirebonan (Pangeran)
  5. Kerajaan Pagatan (Pangeran Muda)

Sumber[besut | besut sumber]

  • "Darjat tidak datang bergolek", Utusan Online, 15 Februari 2005

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Monarki&oldid=1053800"