Rani

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Kaelih saka Ratu)
Jump to navigation Jump to search
Rani Elizabeth II

Rani ya iku wong kang mandhégani kulawarga nagara wadon. Dhèwèké uga bisa diarani bojoné ratu. Ing nagara kang sistem pamarintahané monarki, kang nerusaké dadi panguasa utawa pimpinan nagara, ditentokaké nganggo aturan warisan. ya iku wektu panguasané séda lan ninggal anak, utawa sadulur cedhak. Anak utawa seduluré mau kang njupuk kuasane nagara. Miturut sajarah, akèh nagara gedhé kang dipréntah nganggo cara iki, mligi ning nagara Éropah lan uga tanah Jawi. Pirang pérangan nagara, nentokaké panguasa kanthi pamilihan panguasa, ketimbang nganggo sistem warisan. Kayata Kamaharajan Romawi Suci lan Malaysia.