Rani

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Rani Elizabeth II

Rani yaiku wong kang mandhégani kulawarga nagara wadon. Dhèwèké uga bisa diarani bojoné ratu. Ing nagara kang sistem pamarintahané monarki, kang nerusaké dadi panguasa utawa pimpinan nagara, ditentokaké nganggo aturan warisan. yaiku wektu panguasané séda lan ninggal anak, utawa sadulur cedhak. Anak utawa seduluré mau kang njupuk kuasane nagara. Miturut sajarah, akèh nagara gedhé kang dipréntah nganggo cara iki, mligi ning nagara Éropa lan uga tanah Jawi. Pirang pérangan nagara, nentokaké panguasa kanthi pamilihan panguasa, ketimbang nganggo sistem warisan. Kaya ta Kamaharajan Romawi Suci lan Malaysia.