Krajan Inka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sesawangan Machu Picchu, kutha bangsa Inka sing ilang, saiki situs arkéologi.

Krajan Inka iku Krajan sing dumunung ing wewengkon sing saiki Peru wiwit taun 1438 nganti 1533. Inka sinebut peradaban "pra-Columbus, maknané wis ana wiwit jaman sadurungé tekané Christopher Columbus. Sajeroning periode mau, Inka nguwasani sapérangan gedhé wewengkon Amérika Kidul pérangan kulon sing pusaté ing pagunungan Andes nganti 1533, wektu bangsa Spanyol nyerbu nagari iku. Atahualpa sing dadi raja Inka pungkasan, disebut uga kanthi istilah Sapa Inca, tiwas kaprejaya déning panjelajah Spanyol sing jenengé Francisco Pizarro, sing uga nandhani wiwitan mangsa kuwasané Spanyol ing tlatah mau.

Krajan Inka dumadi saka papat suyu. Basa resmi Krajan ya iku basa Quechua, sanadyan ana watara 700 basa lokal sing dipigunakaké. Suku Inka ngayahi pamujan marang déwa-déwa, kanthi Inti minangka déwa srengéngé sing dadi déwa utama.

Kutha krajané dumunung ana ing Cuzco, utawa Qosqo, ing kidul Peru.

Pranala njaba[besut | besut sumber]