Krajan Inka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Krajan Inka
Tawantinsuyu
1438-1533
Flag
Flag
Coat of arms
Coat of arms
Krajan Inka kang amba (sek. 1525)
Krajan Inka wiwit kanti pungkasan
Kutha krajan Cusco
Pamaréntahan monarki absolut
Sapa Inka
 •  1438-1471 Pachacuti
 •  1471-1493 Túpac Inca Yupanqui
 •  1493-1527 Huayna Capac
 •  1527 Ninan Cuyochi
 •  1527-1532 Huáscar
 •  1532-1533 Atahualpa
Sajarah
 •  Established 1438
 •  Paprangan Cajamarca 16 November 1532
 •  Dijajahi Spanyol 1533
Sadurungé
Sawisé
Krajan Cuzco
Virreinato Peru
Nagari Neo-Inka
Saiki dadi péranganing  Peru
Warning: Value specified for "continent" does not comply

Krajan Inka iku Krajan kang dumunung ing wewengkon kang saiki Peru wiwit taun 1438 nganti 1533. Inka sinebut peradaban "pra-Columbus, tegesé wis ana wiwit jaman sadurungé tekané Christopher Columbus. Sajeroning periode mau, Inka nguwasani sapérangan gedhé wewengkon Amérika Kidul pérangan kulon kang pusaté ing pagunungan Andes nganti 1533, wektu bangsa Spanyol nyerbu nagari iku. Atahualpa kang dadi raja Inka pungkasan, karan uga kanthi istilah Sapa Inca, tiwas kaprejaya déning panjelajah Spanyol kang jenengé Francisco Pizarro, kang uga nandhani wiwitan mangsa kuwasané Spanyol ing tlatah mau.

Krajan Inka dumadi saka papat suyu. Basa resmi Krajan ya iku basa Quechua, sanadyan ana watara 700 basa lokal kang dipigunakaké. Suku Inka ngayahi pamujan marang déwa-déwa, kanthi Inti minangka déwa srengéngé kang dadi déwa utama.

Kutha krajané dumunung ana ing Cuzco, utawa Qosqo, ing kidul Peru.

Sesawangan Machu Picchu, kutha bangsa Inka kang ilang, saiki situs arkéologi.

Pranala njaba[besut | besut sumber]