Praja Sriwijaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Sriwijaya)
Jump to navigation Jump to search

Pambuka[besut | besut sumber]

Karajan Sriwijaya iku kraton maritim gedhé ing Nusantara, iku sakiwa-tengené abad 7 nganti 15 Masehi. Karajan iki dibangun déning raja Dapunta Hyang Sri Jayanaga ing kiwa-tengené kutha Palembang saiki.

Sumber sajarah[besut | besut sumber]

Sumber sajarah kraton iki bisa ditemo'ke saking 6 iji prasasti kang ditulis nganggo basa Melayu kuna lan nganggo huruf Pallawa uga wis ana tulisan taun kang nganngo angka taun saka.

Prasasti-prasasti tilas kraton Sriwijaya ya iku:

  1. Prasasti kedukan bukit
  2. Prasasti talang tuo
  3. Prasasti telaga watu
  4. Prasasti kutha kapur
  5. Prasasti karang berahi
  6. Prasasti palas pasemah

Saliyané iku uga ana cathetan bab kraton Sriwijaya iki ing prasasti ing luar nagari antarané:Prasasti ligor lan Prasasti nalanda, India.

Runtuh[besut | besut sumber]

Karajan Sriwijaya runtuh ing taun 1477 Masehi wektu iku Sriwijaya diserbu Karajan Majapahit kang arep nguwasani pulo Sumatera. Sedurunge uga wis ana serangan saking kraton liya antarané:

  • Serbuan Raja Dharmawangsa saking Medang taun 990 Masehi, wektu iku Sriwijaya dibawahi raja Sri Sudarmaniwarmadewa
  • Serbuan kraton Colamandala (India kidul) taun 1023, 1030, lan taun 1068 wektu iku rajane Sri Sangramawijayatunggawarman kang akhire ditawan.

Taun 1414 pangeran pungkasan kraton Sriwijaya ya iku Parameswara, nganut agama Islam lan hijrah wonten ing Ujung Malaya yasa Kasultanan Melaka.