Kakaisaran Romawi

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Imperium Romanum
Karajan Romawi
LocationRomanEmpire.png
Kakaisaran Romawi nalika jaya-jayané (117 Masehi)
Motto:
"Senatus Populusque Romanus"
(Basa Latin: "Senat lan Rakyat Romawi.")
Basa Resmi Basa Latin lan Basa Yunani
Agama Agama Romawi, Yahudi, Kristen, Agama Mesir sbj.
Kutha krajan Roma lan banjur Konstantinopel
Kepala Nagara Raja -> Konsul -> Kaisar
Wewengkon ...
Padunung ~30 yuta (Tahun 6 Masehi).
Valuta Denarius
Masa jumeneng 753 SM-476 / 1453

Kakaisaran Romawi (Latin: IMPERIVM ROMANVM utawa Imperium Romanum) iku sawijining entitas pulitik kang gedhé dhéwé sing tau ana. Sajarah entitas pulitik iki wiwité saka didegakéné kutha Roma ing Italia ing taun 753 SM. Wewengkon jajahané kalebu pulo Britania ing ujung kulon nganti Mesir ing kidul lan Mesopotamia (Irak) ing ujung wétan. Kakaisaran iki dibedhah déning wong-wong Barbaria ing taun 476 (CDLXXVI). Pangaruh kakaisaran iki nganti tekan Asia. Konon nagara Funan ing Vietnam uga kena pangaruh Kekaisaran Romawi nganti ngetokaké mata dhuwit standar.

Daftar Provinsi[besut | besut sumber]

Daftar Provinciae (provinsi) Romawi ing basa Latin:

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.