Mesopotamia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mesopotamia kuna
Babylonlion.JPG
Eufrat Tigris
Kutha / Karajan
Sumeria: Uruk Ur Eridu
Kish Lagash Nippur
Karajan Akkadia: Akkad
Babilonia Isin Susa
Asyur: Assur Niniwe
Dur-Sharrukin Nimrud
Babilonia Khaldea
Elam Amori
Hurrian Mitanni
Kassit Urartu
Kronologi
Raja-raja Sumeria
Dhaptar raja Asyur
Dhaptar raja Babilonia
Basa
Aram
Sumeria Akkadia
Elam Hurria
Mitologi
Enûma Elish
Gilgames Marduk

Mésopotamia iku tlatah sing dumunung antarané loro kali gedhé, Eufrat lan Tigris. Laladan sing saiki dadi wewengkon Républik Irak iku ing jaman biyèn diarani Mésopotamia, sing sajeroning basa Yunani tegesé "(laladan) antarané kali-kali". Jeneng Mésopotamia wis dipigunakaké déning para juru nulis Yunani lan Latin kuna, kaya Polybius (abad 2 SM) lan Strabo (60 SM-20 M).

Miturut keyakinan Kristen lan Yahudi kaya sajeroning Prajanjian Lawas, ana usaha ngubungaké kulawarga Abraham (sing banjur ingaran "Bapa Orang Beriman" lan diakoni déning telu agama monoteistik donya, Islam, Kristen, lan Yahudi ) karo Mésopotamia. Sajeroning kitab Kedadéyan 11,31 disebutaké, ing sawijining mangsa kulawarga Abraham pindhah saka Ur- Kasdim menyang Haran sadurungé wusanané pindhah menyang Kanaan (Laladan Israèl lan Palestina saiki). Lokasi Ur-Kasdim biyasané dirujuk ing Tell el-Muqayyar, situs tilas reruntuhan Kutha Ur kuna saka kalamangsa Sumeria. Nanging, akèh ahli isih tidha-tidha marang usulan iki. Déné Haran dumunung ing pérangan lor Mésopotamia, ing gisiking Kali Eufrat.

Sajarah Mésopotamia[besut | besut sumber]

Sajarah Mésopotamia diwiwiti kanthi tuwuhing sawiji peradaban, sing diyakini minangka punjer peradaban paling tuwa ing donya, déning bangsa Sumer(ia). Bangsa Sumeria yasa sawetara kutha kuna sing misuwur, ya iku Ur, Ereck, Kish, lll. Rawuhé tokoh imperialistik saka bangsa liya sing uga manggon ing kawasan Mésopotamia, bangsa Akkadia, dipanggedhèni Sargon Agung, nyatané ngayahi penaklukan pulitis, nanging ora penaklukan kultural. Malah sajeroning manéka budaya Sumer lan Akkad ngalami prosès akulturasi, saéngga éra kapemimpinan iki kerep ingaran Jilid Sumer-Akkad. Campur tangan Sumer ora bisa dirèmèhaké, nalika Akkad kadhesek déning bangsa Gutti, bangsa Sumer sing ndhukung Akkad, saéngga isih bisa kuwasa ing "tanah antara rong kali" kasebut.