Nanna (mitologi)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
pangangkatan Ḫašḫamer dados Gubernur,2100 SM.Dewi Nanna awujud Bulan sabit

Dewi bulan (Rembulan) Nanna, sapunika Déwa ingkang dipunpitadosi nalika peradaban Mesopotamia.[1][2][3][4] Masarakat ingkang fanatik nyembah Dewi Nanna inggih punika tlatah Irak, tlatahipun kaum Sabean.[5] gadhah uga asma Sin, dipuntepang "Sin" amergi " Sin sapunika déwa ingkang kapisansaking tigang déwa wigati winten agama Astrai (perbintangan), déwa-déwa sanèsipun inggih punika [1][2]:

  • Sin utawi déwa Bulan
  • Shamash utawi déwa Matahari ugi
  • Ishtar utawi déwa Planet Venus.

Masarakat Arab kuna pitados manawi Déwa Rembulan Nanna utawi Sin sapunika leluhuripun.[6] Asma Nanna saking asma NAN.NAR ingkang gadhah maksut "terang satunggal", dipunkenal wonten tlatah Mesopotamia (Akkadia).[7] Simbol utami saking déwa Nanna inggih punika Wulan Sabit, simbol sapunika kapanggih wonten tlatah Timur Tengah Kuno, tlatah ingkang taksih nyembah Berhala nalika samana.[1] Wulan sabit punika wonten jejer kiwe.[5]

Ananging wonten tlatah ingkang padatan kagem madosi barang Arkéologi kaya ta Arab, Akkad, Kanaan, Mesir kaliyan Siria, simbol saking Dewi Nanna inggih punika lintang ingkang wonteng ing tegahing wulan sabit, amarga boten mesti simbol bintang punika simbol saking déwa Venus, amargi tiyang Assyirian nyembah déwa Wulan.[1] Pamujaan kagem Dewi Nanna punika kanthi mlebet tlatah Arab saged disebabaken amargi pamaréntahan Babilonia, yanika nalika era Raja Nabonidus nalika mindahaken kakuasaan (Pamaréntahan) wonten Teima, kutha ingkang wonten jejer loripun kutha Medinah (550SM-540SM).[5] Replika saking wulan sabit ingkang dipundamel saking perunggu (dipundamel nuli dipunparengaken wonten inggilipun tiang bendhera), barang mau salah satunggaling barang Arkeolog ingkang kapanggih wonten tlatah TelTerra. Stratum VI. Replica mau dipunkubur wonten bètèng kuno Assyrian (Keel,p297-29S).

[1][3] Salah satunggaling tlatah ingkang muja Dewi Nanna inggi punika tlatah Ur, saking tlatah punika kapanggih barang Arkeologi kawujud watu ingkang kaukir jeneng Ziggurat, Nanar ugi kaserat wonten watu punika.[1][3] Sir Le'onardo Wooley manggihi kuil kagem muja Dewi Nanna utawi Dewi Bulan.[1] Sapunika sedayanipun barang ingkang gadhah sajarah bab Dewi Nanna dipunsimpen wonten musiumInggris[2] Harran ugi kalebu satunggaling tlatah ingkang masarakatipun muja Déwa Nanna. Sajarawan kuna,Herodotus nyaritakaken kutha mau kaliyan kuil kagem muja Dewi Nanna wonten tlatah mau.[1] Arkeolog caket Hazor ugi manggihaken kuil kagem muja dewi Nanna (1955-1958), wonten kuil mau wonton kalih patung tiyang jaler ingkang gadhah ukiran wulan sabit wonten dadanipun.<reg name="Islam sang déwa"/> Kuil wonten tlatah Harran dipunpugar kanthi pirang priode, ya iku nalika priode raja Shalmanezer, raja Assur-Bani-pal, ugi raja Nabonidus.[1] Kuil sapunika taksih saged dipunpirsani ambrukanipun kanthi sapunika, saking taun 1900 SM kanthi 900 SM.[1] Dewi Nanna kagungan anak inggih punika Ishtar (déwa Venus, ingkang dipunsembah nagara Arab kuna).

Delengna Ugi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j Bab Mesopotamia dipinunduh tanggal 23 Mèi 2011
  2. ^ a b c Sang Dewi Rembulan dipununduh tanggal 23 Mèi 2011
  3. ^ a b c groups.google.com dipununduh tanggal 23 Mèi 2011
  4. ^ edukasi.kemdiknas.go.id dipununduh tanggal 23 Mèi 2011
  5. ^ a b c Dewa-dewi Irak dipununduh tanggal 23 Mèi 2011
  6. ^ anak lembu emas dipununduh tanggal 23 Mèi 2011
  7. ^ The 12th Planet - Zecharia Sitchin dipununduh tanggal 23 Mèi 2011