Madinah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kutha Suci Al Madinah Al Munawwarah
المدينة المنورة
Madinah
Skyline of Kutha Suci Al Madinah Al Munawwarah
Location in the Kingdom of Saudi Arabia
Location in the Kingdom of Saudi Arabia
Provinsi Provinsi Madinah
Papréntahan
 • Walikutha Abdulaziz Al-Hussein
Laladan
 • Gunggung 173.000 km2 (67,000 sq mi)
Élevasi 608 m (1.995 ft)
Cacah warga (2006)
 • Gunggung 1.300.000
Zona wektu Arabia Standard Time (UTC-3)

Cithakan:Otheruses1

Madinah IPA: /mɛˈdiːnə/ (Arab: المدينة المنورة‎‎ IPA: [ælmæˈdiːnæl muˈnɑwːɑrɑ] or المدينة IPA: [ælmæˈdiːnæ]; uga ditransliterasi dadi Basa Inggris: Madinah; resminé al Madīnat al Munawwarah) iku kutha ing tlatah Hejaz, Saudi Arabia pérangan kulon, lan minangka kutha krajan provinsi Al Madinah. Kutha iki minangka kutha suci namer loro ing agama Islam, panggonan disarèkaké Nabi Muhammad.

Padunung cacahé punjul 1,300,000 (taun 2006). Madinah asliné kaloka minangka Yathrib, nanging banjur diowahi dadi Madīnat al-Nabī (مدينة ﺍﻟﻨﺒﻲ IPA: [mæˈdiːnæt æˈnːæbiː] "kutha Nabi") utawa Al Madīnah al Munawwarah ("kutha sing dipadhangi/diènthèngké" utawa "kutha suminar"). Madinah dumunung 338 kilomèter sisih lor Mekah lan kira-kira 193 km saka pasisir Segara Abang. Kutha iki manggon ing tlatah sing paling subur ing tlatah Hejaz. Masjid Nabawi (Masjid Nabi) ngadeg ing sisih wétan kutha lan sarupa karo masjid ing Mekah nanging ukurané luwih cilik. Platarané mèh ana 152 m dawané, kanthi kubah lan telu menaran kang éndah.

Makam Fatimah (putri Muhammad) lan Abu Bakar (kalifah pisanan lan bapaké Aisha sisihané Muhammad, lan Umar (Umar ibn Khattab), kalifah kaloro uga dumunung ing kéné. Masjid Nabawi jamané Muhammad, wis tau kobong ping pindho lan didandani.

Mula Bukanipun Madinah[besut | besut sumber]

Madinah

Wonten ing Jaman sadèrèngipun Islam ngrembaka, Kutha MAdinah kaaran Yastrib, misuwur dados punjer dagang. salajengipun nalika Muhammad hijrah saking Mekkah, kutha punika dipun-gantos namanipun dados Madinah minangka Kutha punjer perkembangan Islam ngantos dumugi Muhammad séda, lan dipun-sareaken wonten ngrika. Salajengipun kutha punika dados punjer kekhalifan panerus Muhammad. Wonten tiga kalifah ingkang maréntah wonten ing Kutha punika, inggih punika Abu Bakar , Umar Bin Khattab kaliyan Utsman bin Affan. Wonten ing mangsa pamaréntahanipun ALi bin Abi Thalib pamaréntah dipunpindahaken dhateng Kufah wonten irak, punika amargi wonten gejolak pulitik kapejahipun khalifah Utsman kaliyan kaum pambrontak. Salajengipun nalika pamaréntahanipun Ummayah, pamaréntahanipun dipunpindahaken dhateng Damaskus kaliyan nalika pamaréntahan dipuncepeng kaliyan Bani Abassiyah, pamaréntahan dipunpindah dhateng Kutha Baghdad.

Madinah

Géografi[besut | besut sumber]

Kutha punika kinubengan kaliyan redi kaliyan redi-redi alit sarta gadhah iklim ara-ara. Suhu ingkang inggil kinten-kinten antawisipun 30 °C ngantos dumugi 45 °C nalika musim panas, suhu rata-ratanipun kinten-kinten 10 °C sampai 25 °C.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Saking sèktor Ékonomi, kapérang dados sekawan inggih punika sèktor tetanèn, pakebonan kurma ingkang sampun misuwur, peternakan, dagang kaliyan jasa.

Wiyata[besut | besut sumber]

Madinah dados punjer pendidikan Islam wiwit jaman Muhammad. Ugi kathah ulama-ulama kaliyan Cendekiawan Islam, tuladhanipun Imam Malik. Wonten Jami'ah (Universitas) kaliyan Pawiyatan-pawiyatan luhur sanèsipun.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Masjeed Nabawee at sunset

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikiplesir duwé panuntun plesir ngenani Medina.