Madinah

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kutha Suci Al Madinah Al Munawwarah
المدينة المنورة
Madinah
Skyline of Kutha Suci Al Madinah Al Munawwarah
Location in the Kingdom of Saudi Arabia
Location in the Kingdom of Saudi Arabia
Coordinates: Cithakan:Country abbreviation 24°28′N 39°36′E / 24.467°L 39.600°W / 24.467; 39.600
Propinsi Propinsi Madinah
Government
 • Walikutha Abdulaziz Al-Hussein
Area
 • Total 173.000 km2 (67,000 sq mi)
Elevation 608 m (1.995 ft)
Population (2006)
 • Total 1.300.000
Time zone Arabia Standard Time (UTC-3)

Cithakan:Otheruses1

Madinah IPA: /mɛˈdiːnə/ (Basa Arab: المدينة المنورةIPA: [ælmæˈdiːnæl muˈnɑwːɑrɑ] or المدينة IPA: [ælmæˈdiːnæ]; uga ditransliterasi dadi Basa Inggris : Madinah; resminé al Madīnat al Munawwarah) iku kutha ing tlatah Hejaz, Saudi Arabia bagéan kulon, lan minangka kutha krajan propinsi Al Madinah. Kutha iki minangka kutha suci namer loro ing agama Islam, panggonan disarèkaké Nabi Muhammad.

Padunung cacahé luwih saka 1,300,000 (taun 2006). Madinah asliné dikenal minangka Yathrib, nanging banjur diowahi dadi Madīnat al-Nabī (مدينة ﺍﻟﻨﺒﻲ IPA: [mæˈdiːnæt æˈnːæbiː] "kutha Nabi") utawa Al Madīnah al Munawwarah ("kutha sing dipadhangi/diènthèngké" utawa "kutha suminar"). Madinah dumunung 338 kilometer sisih lor Mekah lan kira-kira 193 km saka pasisir Segara Abang. Kutha iki manggon ing tlatah sing paling subur ing tlatah Hejaz. Masjid Nabawi (Masjid Nabi) ngadeg ing sisih wétan kutha lan sarupa karo masjid ing Mekah nanging ukurané luwih cilik. Platarané mèh ana 152 m dawané, kanthi kubah lan telu menaran kang éndah.

Makam Fatimah (putri Nabi Muhammad) lan Abu Bakar ( kalifah pisanan lan bapaké Aisha sisihané Nabi Muhammad, lan Umar (Umar ibn Khattab), kalifah kaloro uga dumunung ing kéné. Masjid Nabawi jamané Nabi Muhammad, wis tau kobong ping pindho lan didandani.

Mula Bukanipun Madinah[besut | besut sumber]

Madinah

Wonten ing Jaman saderengipun Islam ngrembaka, Kutha MAdinah kaaran Yastrib, misuwur dados pusat perdagangan. salajengipun nalika Nabi Muhammad SAW hijrah saking Mekkah, kutha punika dipun-gantos namanipun dados Madinah minangka Kutha pusat perkembangan Islam ngantos dumugi Nabi Muhammad seda, lan dipun-sareaken wonten ngrika. Salajengipun kutha punika dados pusat kekhalifan panerus Nabi Muhammad. Wonten tiga kalifah ingkang marentah wonten ing Kutha punika, inggih punika Abu Bakar , Umar Bin Khattab kaliyan Utsman bin Affan. Wonten ing masa pamerintahanipun ALi bin Abi Thalib pamerintah dipunpindahaken dhateng Kufah wonten irak, punika amargi wonten gejolak pulitik kapejahipun khalifah Utsman kaliyan kaum pemberontak. Salajengipun nalika pamerintahanipun Ummayah, pamerintahanipun dipunpindahaken dhateng Damaskus kaliyan nalika pamerintahan dipuncepeng kaliyan Bani Abassiyah, pamerintahan dipunpindah dhateng Kutha Baghdad.

Madinah

Geografi[besut | besut sumber]

Kutha punika dipunkelilingi kaliyan redi kaliyan redi-redi alit sarta gadhah iklim ara-ara. Suhu ingkang inggil kinten-kinten antawisipun 30 °C ngantos dumugi 45 °C nalika musim panas, suhu rata-ratanipun kinten-kinten 10 °C sampai 25 °C.

Ekonomi[besut | besut sumber]

Saking sektor Ekonomi, kaperang dados sekawan inggih punika sektor pertanian, perkebunan kurma ingkang sampun misuwur, peternakan, perdagangan kaliyan jasa.

Pendidikan[besut | besut sumber]

Madinah dados pusat pendidikan Islam wiwit jaman Nabi Muhammad SAW. Ugi kathah ulama-ulama kaliyan Cendekiawan Islam, tuladhanipun Imam Malik. Wonten Jami'ah (Universitas) kaliyan Perguruan-perguruan tinggi sanesipun.


Delengen uga[besut | besut sumber]

Masjeed Nabawee at sunset
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Madinah ing Wikivoyage


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Madinah&oldid=1056261"