Segara Abang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Segara Abang misahaké bawana Asia karo Afrika

Segara Abang (basa Indonésia: Laut Merah, Arab بحر الأحمر Bahrul-Ahmar; Ibrani ים סוף Yam Suf; Tigrinya ቀይሕ ባሕሪ QeyH baHri) iku lempongan ing sisih kulon Jazirah Arab sing misahaké bawana Asia karo Afrika. Jalur menyang segara ing kidul ngliwati Babul Mandib lan Lempongan Aden déné ing sisih lor dumunung Ujung Sinai lan Terusan Suez. Segara iki ing papan sing paling jembar ambané 300 km lan dawané 1.900 km kanthi titik paling jero 2.500 m. Segara Abang uga dadi habitat tumrap manéka makhluk banyu lan koral.

Jeneng[besut | besut sumber]

Senadyan kerep digandhèngaké karo carita-carita ing mangsa kapungkur, nanging nganti abad kaping-20, wong Éropah tansah nyebut "Lempongan Arab", déné Herodotus lan Ptolemeus nyebutaké "Arabicus Sinus". Banyu Segara Abang dhéwé sakbeneré ora béda karo banyu segara liyané.

Penjelasan èlmiah nyebutaké yèn werna abang ing lumahing segara muncul akibat Trichodesmium erythraeum siang ngembang. Ana uga sing njlèntrèhaké yèn jeneng mau asal saka gunung sugih mineral ing saubengé sing wernané abang.

Pariwisata[besut | besut sumber]

Kutha-kutha sing dumunung ing pesisir Segara Abang antara liya: Jeddah, Sharm el Sheikh, Plabuhan Sudan, lan Eilat. Ing taun 1950-an, Hans Haas nemokaké Segara Abang minangka papan nyilem lan diterusaké déning Jaques-Yves Costeau. Dhaptar kutha sing luwih jangkep:

Nagara sing wewatesan[besut | besut sumber]

Nagara sing wewatesan karo Segara Abang ya iku:

Deleng uga[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Segara_Abang&oldid=1055462"