Segara Abang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Segara Abang misahaké bawana Asia karo Afrika

Segara Abang (basa Indonésia: Laut Merah, Arab بحر الأحمر Bahrul-Ahmar; Ibrani ים סוף Yam Suf; Tigrinya ቀይሕ ባሕሪ QeyH baHri) iku lempongan ing sisih kulon Jazirah Arab kang misahaké bawana Asia karo Afrika. Jalur menyang segara ing kidul ngliwati Babul Mandib lan Lempongan Aden déné ing sisih lor dumunung Ujung Sinai lan Terusan Suez. Segara iki ing papan kang paling jembar ambané 300 km lan dawané 1.900 km kanthi titik paling jero 2.500 m. Segara Abang uga dadi habitat tumrap manéka makluk banyu lan koral.

Jeneng[besut | besut sumber]

Sanadyan kerep digandhèngaké karo carita-carita ing mangsa kapungkur, nanging nganti abad kaping 20, wong Éropah tansah nyebut "Lempongan Arab", déné Herodotus lan Ptolemeus nyebutaké "Arabicus Sinus". Banyu Segara Abang dhéwé sakbeneré ora béda karo banyu segara liyané.

Penjelasan èlmiah nyebutaké yèn warna abang ing lumahing segara muncul akibat Trichodesmium erythraeum siyang ngembang. Ana uga kang njlèntrèhaké yèn jeneng mau asal saka gunung sugih mineral ing saubengé kang wernané abang.

Pariwisata[besut | besut sumber]

Kutha-kutha kang dumunung ing pasisir Segara Abang antarané: Jeddah, Sharm el Sheikh, Plabuhan Sudan, lan Eilat. Ing taun 1950-an, Hans Haas nemu Segara Abang minangka papan nyilem lan diterusaké déning Jaques-Yves Costeau. Pratélan kutha kang luwih jangkep:

Nagara kang wewatesan[besut | besut sumber]

Nagara kang wewatesan karo Segara Abang ya iku:

Uga delengen[besut | besut sumber]