Mineral

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mineral

Minéral

Pangertosan Minéral[besut | besut sumber]

Minéral inggih punika zat organic ingkang diprélukaké salira menawi namung wonten jumlah ingkang boten kathah. Zat organic punika wonten ing makhluk hidup ingkang diprélukaké wonten proses metabolisme tiyang. Mineral punika kedhah wonten ing panganan ingkang saben dinten dipun madhang, sakménika sangèt butuhake kanggé jaga keséhatan tubuh, jumbuh kaliyan fungsinipun dados zat pengatur. Mineral ingkang dipunbutuhake antawisipun bési, zat kapur, yodium, fosforus.[1]

Sumber, Fungsi lan Kebutuhan Mineral Makro[besut | besut sumber]

Minéral ingkang dibétahaké déning manungsa saking wonten salèbeting siti. Tanduran sumbér pangan nyerap Mineral ingkang diperlukake lan nyimpén wonten struktur tanduran. Kéwan dados konsumén tingkat sètunggal ginakakén lan nyimpen Mineral wonten tubuhipun. Dados konsumen tingkat akhir, manungsa pikantuk Mineral lan pangan Nabati Hewani. Mineral punika bahan saking Anorganik lan asifat esensial. Menawi Mineral boten télas dipunginakaken déning manungsa mila badhè dipunkéluaraken kaliyan tubuh lan dipunbalikakén wonten lémah.[2] Secara umum fungsi Mineral punika wonten tubuh: 1. Mélihara késéimbangan Asam tubuh kaliyan jalan ginakaken mineral pémbéntukan Asam Klorida, Fosfor, Bélèrang lan [[Mineral pémbèntukan Basa, Kapur, Bési, Magnèsium]], Kalium, Natrium. 2. Méngkatalisasi reaksi ingkang gegayutan kaliyan pemecahan Karbohidrat, Lémak, Protèin serta pembentukan Lémak lan Protein tubuh. 3. Dados Hormon, Iodium, gegayutan wonten Hormon Tiroksin, Co wonten vitamin B12, Ca lan P kangge wujud Tulang lan Gigi lan Ènzim tubuh. Fe kalebet wonten aktivitas Enzim Katalase. Sitokrom]]. 4. Mbantu melihara keseimbangan toya tubuh Klorin, Kalium, Natrium. 5. Pitulung wonten pengiriman isyarat kesadaya tubuh, Kaslium, Kalium, natrium. 6. Dados bagean cairan Usus, Kalsium, Magnesium, Kalium lan Natrium. 7. Berperan wonten pertumbuhan lan ngerawat tosan, waja, lan jaringan sanesipun, Kalsium, Fosfor, Fluorin. [[Mineral ingkang dipunbutuhake déning manungsa dipunklasifikasiaken dados kaleh golongan, ya iku mineral Makro lan mineral Mikro. Mineral makro punika mineral ingkang jumlahipun relatif inggil >0,05% saking awratipun slira saking jaringan tubuh. Mineral mikro punika dados unsur Renik trace èlémént wonten <0,05% saking berat badan. Unsur-unsur mineral makro inggih punika Kalsium, fosfor, kalium, Sulfur, Natrium, Klor, Magnesium. Unsur-unsur mineral mikro inggih punika Besi, Seng, Selenium, Mangan, Tembaga, iodium, Molibdenum, Kobalt, Khromium, Silikon, Vonadium, Nikael, Arsen, Fluor. Saben jinis mineral makro gadahi fungsi, lan sumber pangan.[2]

Prabawa Kaluwehan lan Kekirangan Mineral Makro[besut | besut sumber]

Kalsium Ca. Konsumsi Ca ingkang kaluwihan saged nyebabaken angel buang air besar Konstipasi lan ganggu penyerapan Mineral kados zat Besi, Seng, Tembaga. Kaluwehan saking Ca punika wonten jangka panjang bakal ningkataken resiko penyakit Hypercalcemia saha pambentukan Ginjal saha gangguan fungsi Ginjal. Fosfor. Ginakaken Fosfor déning tubuh salah satunggaling dipuntemtukaken kaliyan Rasio antawis Kalsium, lan Fosfor, ingkang idealipun kangge remaja lan tiyang sepuh inggih punika 1:1. Kaluwihan Fosforkaleksanan menawi rasio Kalsium fosfor luwih alit saking setengah utawi 1:2. Kaluwihan Fosfor sapunika ganggu penyerapan Mineral kados Tembaga, Seng, serta ugi saged memicu tukule Hypocalcemia. Magnesium, kaluwihan Magnesium wonten jangka panjang sami dampakipun kaliyan kekiranganipun Magnesium inggih punika gangguan fungsi Saraf Neurologikal disturbances. Gejala sepisanan kaluwihan Magnesium inggih punika Mual, muntah, penurunan darah rendah, perubahan elektro kardiografi lan kelambanan refleks.[2]

Jinis-jinising Mineral[besut | besut sumber]

1. Kalsium kalsium inggih punika Mineral ingkang paling ageng wonten badan punika ingkang dibutuhake. Antawis 2-3 persen saking abot awakipun inggih punika Kalsium, menawi 98% sampuk kasimpen wonten tosan saha waja ugi 1 % ing rah. Kalsium ugi mbantu kontraksi lan relaksasi Otot, pembekuan darah, fungsi Hormon, sekresi enzim, penyerapan vitamin B12 lan pencegahan batu Ginjal kaliyan penyakit Jantung. 2. Magnesium Magnesium mbiyantu ngatur kadar kalium lan Natrium wonten slira. Magnesium sanget wigati anggene melihara jaringan Gigi, Tulang, saha Otot, ngatur suhu tubuh, produksi lan transportasi energi, metabolisme Lemak, Protein, Karbohidrat, Kontraksi, an relaksasi otot, magnesium dipun simpen wonten tosan saha waja, sabagian wonten rah saha otot. 3. Besi Besi kasimpen wonten Hemoglobin sel darah merah, zat Besi mbeta Oksigen ing sel-sel tubuh saha mbekta Karbon dioksida medhal saking slira, dukung fungsi Otot, enzim, protein, saha metabolisme energi. Kekirangan zat besi nyebabake anemia, kelelahan, sakit Kepala, apatis. Wonten kaleh jinis zat besi wonten panganan: Besil heme gampil dipun serep awak lan ditemukake wonten daging, unggas lan ikan. Besi non heme angel ingkang badhe dipunserap wonten tanduran kadhas dene Kacang-kacangan, brokoli, bayem, kangkung. Tubuh sapunika namung saged nyerap 20-40 % besi saking sumber hewani lan 5-20 % besi saking sumber nabati. 4. Zinc Seng Zinc wonten ing sadaya tubuh, utamanipun kulit, rambut, mata. Menawi tiyang jaler nyimpen zinc wonten prostat. Zinc berperan wonten sintesis DNA lan RNA, produksi Protein, insulin, lan sperma. Mbantu wonten metabolisme karbohidrat, lemak, protein, alkohol, tugasipun ngeluaraken karbon dioksida, nyepetake penyembuhan, pertumbuhan, perawatan jaringan tubuh, lan dukung indera kadostah penciuman lan perasa. Menawi kekirangan zinc nyebapaken gangguan pertumbuhan, kehilangan nafsu makan, penyembuhan lambat, rambut rontok, libido seks rendah, boten gadahi rasa lan bau lan kesulitan beradaptasi kaliyan cahaya wengi. 5. Selenium Tubuh punika mbutuhake selenium wonten jumlah kecil, ananging teratur kangge keséhatan liver hati. Selenium kathah dipuntemukaken wonten lemah, sahingga jumlah ingkang ditemukaken wonten sayuran lan buah gumantung wonten panggenan tanemipun lan metode pertanian ingkang dipunginakaken. 6. Kalium, Natrium, Klorida Kalium asring dipunsebat potasium, natrium lan klorida inggih punika mineral ingkang larut wonten darah lan cairan tubuh sanesipun. Kalium, natrium, klorida punika terpecah dados ion-ion, lan dhamel cairan tubuh tetap konstan lan boten berfluktasi, ugi berperan wonten transportasi glukosa ing sel lan pembuangan limbah, tekanan darah, transmisi impuls saraf, irama jantung lan fungsi otot. Kekirangan mineral-mineral punika nyebapaken ngantuk, cemas, mual, lemah, detak jantung boten teratur.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ { http://id.shvoong.com/medicine-and-health/nutrition/2105075-pengertian-mineral/}(dipun unduh21 september 2012)
  2. ^ a b c >Yuniastuti,ari.Gizi dan Keséhatan.ISBN.Graha Ilmu.Yogyakarta.(2008:61) Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "" defined multiple times with different content Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "" defined multiple times with different content
  3. ^ {http://majalahkeséhatan.com/jinis-jinis-mineral-yang-wajib-anda-ketahui/}(Dipun unduh21 September 2012)

Rujukan[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mineral&oldid=1097175"