Lemah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Lapisan lemah kang subur, khas ing pérangan laladan

Lemah (basa krama siti) iku pérangan kerak bumi kang kasusun saka mineral lan bahan organik.

Lemah banget wigati peranané kanggo kabèh kauripan ing bumi amarga lemah njurung kauripan tetuwuhan kanthi nyedhiakaké hara lan banyu uga minangka panopang oyot. Struktur lemah kang marongga-gronggongan uga dadi papan kang apik kanggo oyot ambegan lan tuwuh. Lemah uga dadi habitat urip manéka mikroorganisme. Kanggo sapérangan gedhé kéwan dharat, lemah dadi lahan kanggo urip lan obah.

Saka segi klimatologi, lemah nyekel peranan wigati minangka panyimpen banyu lan ngurangi érosi, sanajan lemah dhéwé uga bisa kaérosi.

Komposisi lemah béda-béda ing siji papan karo papan liyané. Banyu lan udara wujud péranganing lemah.