Lemah

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Lapisan lemah sing subur, khas ing pérangan laladan

Lemah (basa krama siti) iku bagéyan kerak bumi sing kasusun saka mineral lan bahan organik.

Lemah banget wigati peranané kanggo kabèh kauripan ing bumi amarga lemah ndhukung kauripan tetanduran kanthi nyedhiakaké hara lan banyu uga minangka panopang oyot. Struktur lemah sing marongga-rongga uga dadi papan sing apik kanggo oyot ambegan lan tuwuh. Lemah uga dadi habitat urip manéka mikroorganisme. Kanggo sebagéyan gedhé kéwan dharat, lemah dadi lahan kanggo urip lan obah.

Saka segi klimatologi, lemah nyekel peranan wigati minangka panyimpen banyu lan ngurangi érosi, senajan lemah dhéwé uga bisa kaérosi.

Komposisi lemah béda-béda ing sawijining papan karo papan liyané. Banyu lan udhara arupa bagéyan saka lemah.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lemah&oldid=1016071"