Kulit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Diagram kulit manungsa.

Kulit iku lapisan paling njaba ing awak manungsa. Kulit pérang dadi telung bagéan: bagéan paling njaba ingaran epidermis, bagéan tengah mesodermis, lan bagéan njero dermis. Kulit sensitif banget saka prabawa lingkungan sakitar, kaya panas srengéngé, lebu, lan asep knalpot.

Kulit ingaran uga indra peraba amarga akèh banget pucuk-pucuk saraf sing peka saka sentuhan, tekanan, lan rabaan. Kulit bisa nampa rangsangan panas, adhem, alus, kasar, loro utawa nyeri lan liya-liyané. Pucuk-pucuk saraf panampa rangsangan mligi ana ing lapisan malphigi kulit lan ana uga ing piranti-piranti sing ana ing njeron awak. Bagéan kulit sing paling peka ya iku bagéan sing paling akèh pucuk-pucuk sarafé, kaya ing pucuk driji, tlapak tangan, tlapak sikil, lamb élan kiwa-tengené gulu.

Kulit uga minangka piranti pambuwangan utawa ekskresi amarga ngandhung kelenjar kringet.

Gangguan lan lelara kulit ing antarané jerawat, panu utawa kurap, rangen, bisul nanah (abses) lan liya-liyané.

Sistem integumen - edit

Kulit | Kelenjar kringat | Kelenjar lenga | Rambut | Kuku