Kuku

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Anatomi kuku

Kuku iku bagéan awak kéwan sing ana utawa thukul lan tuwuh ing pucuk driji. Kuku tuwuh saka sel mèmper gel lembut sing mati, saya atos, lan banjur kabentuk nalika wiwit tuwuh saka pucuk driji. Kulit ari ing pangkal kuku duwé fungsi ngreksa saka regetan. Fungsi utama kuku yaiku ngreksa pucuk driji sing lembut lan kebak urat saraf, sarta ndhuwuraké daya sentuh. Sacara kimia, kuku padha karo rambut sing antara liya kabentuk saka keratin protein lan akèh kandhungan sulfur é.

Ing kulit sangisoré kuku ana akèh pambuluh kapiler sing duwé suplai getih kuwat saéngga nimbulaké werna kaabang-abangan. Kaya balung lan untu, kuku arupa bagéan paling atos saka awak amarga kandhungan banyuné sithik banget.

Tuwuhing kuku driji tangan seminggu rata-rata 0,5 - 1,5 mm, ping papat luwih cepet tinimbang tuwuhing kuku driji sikil. Tuwuhing kuku uga dipengaruhi déning panas awak.

Nutrisi sing becik wigati banget kanggo tuwuhing kuku. Sawalikké, yèn kekurangan gizi utawa kena penyakit anoreksia nervosa, tuwuhing kuku alon banget lan rapuh.

Diagnosa penyakit[sunting | sunting sumber]

Kawit biyèn, wis ana teknik ndhiagnosis penyakit liwat kuku. Saliyané liwat kuku, penyakit uga bisa dideteksi liwat mata, ilat, pamriksanan getih, faeses lan uyuh. Panafsiran penyakit liwat kuku iki sakbeneré wis dilakoni wong wiwit jaman Hippocrates.

Sapérangan kajanggalan kuku sing bisa mbiyantu dokter ndhiagnosis sawijining penyakit:

  • Werna rada biru ing pangkal kuku nandhaaké kurang beresé sirkulasi getih lan arupa gejala penyakit jantung.
  • Yèn separo bagéan cerak pucuk kuku wernané jambon utawa coklat sauntara kulit ari wernané putih, iku arupa gejala penyakit gagal ginjal kronis.
  • Yèn muncul kerutan horizontal lan kuku katon kusem, iku nandhaaké kurang gizi utawa gejala sawijining penyakit kaya campak, cacar banyu, gondhok, jantung sarta kondisi kaya sindrom Reynaud (kejang ing urat driji tangan lan sikil amarga kadhemen banget).
  • Lapisan abang mbujur ing kuku, nandhaaké pendarahan ing pembuluh kapilér. Garis-garis ndobel arupa gejala penyakit getih dhuwur (hipertensi).
  • Menawa tuwuhing kuku katon alon, kandel lan saya atos sarta wernané rada kuning, nandhaaké gangguan getah bening utawa penyakit pancernan kronis.
  • Timbulé bintik-bintik ora maaturan ing kuku, nandhaaké anané penyakit psoriasis (penyakit kulit kronis).
  • Yèn ana plengkungan kakèhen ing pangkal kuku lan sekitar pucuk kuku, iku nandhaaké gejala penyakit TBC, emfisema (gangguan ing paru-paru), penyakit kardiovaskuler utawa ati.
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Kuku ing Wikimedia Commons.

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kuku&oldid=813918"