Kimia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Laboratorium.

Kimia (basa Arab: كيمياء utawa basa Yunani: χημεία "khemeia") iku ngèlmu sing manyinaoni sifating dat-dat dhasar matéri sing ana ing jagat. Ngèlmu iki nyinaoni sipat dhasar, pangowahan lan interaksi atom-atom, ya iku dat-dat dhasar matéri.

Olèhé manyinaoni ngèlmu iki, papané ana ing laboratorium.

Babagan-Babagan Kimia[besut | besut sumber]

Babagan-babagan mirunggan ngèlmu kimia iku antarané:

Atom[besut | besut sumber]

Artikel utama bab: Atom.

Atom iku satuan matèri sing cilik bangét sing ketata saking:

  • Nukléus utawa inti atom sing duwé momotan positif sing lumrahé ngandhut Proton lan Neutron
  • Eléktron ngubéngi ana ing sékitar inti atom kanggo ngimbangi momotan positif inti atom.

Unsur Kimia[besut | besut sumber]

Artikel utama bab: Unsur kimia.

Unsur Kimia iku kelompok atom sing duwé jumlah proton sing pada ing jero inti atom utawa nuklèus/inti. Jumlah iku diarani nomer atom unsur. Kanggo conto: kabèh atom sing duwè proton 6 iji ing intiné iku mesthi atom saka unsur kimia karbon, utawa kabèh atom sing duwé proton 92 iji ing inti/nukleuse mesthi atom unsur uranium.

Tampilan unsur-unsur iku paling pas tur gampang dipahami ana ing tabel périodik. Ing tabel périodik iku unsur kimia ditata miturut lambang unsur lan nomer atomé.

Cabang-Cabang Kimia[besut | besut sumber]

Cabang-cabang utama ngèlmu kimia iku antarané:

Saliyané iku uga ana cabang-cabang mirunggan sing mbahas kaitan ngèlmu kimia iki kaliyan ngèlmu liyané contoné:

Pirsani Uga[besut | besut sumber]

Cithakan:Cabang ngèlmu alam