Kimia nuklir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
peluruhan Alpha minangka salah sawijining jinis pembusukan radioaktif, ing endi inti atom nuwuhaké partikel alfa, lan banjur malih (utawa "bosok") dadi atom kanthi jumlah massa mudhun 4 lan nomer atom mudhun dadi 2.

Kimia nuklir iku sub-bidang kimia bab radioaktivitas, prosés nuklir, lan transformasi ing inti atom, kayata transmutasi nuklir lan sifat nuklir. Yaiku kimia unsur radioaktif kayata aktinida, radium lan radon bebarengan karo kimia sing ana gandhengané karo peralatan (kayata reaktor nuklir ) sing dirancang kanggo nindakaké prosés nuklir. Iki kalebu korosi permukaan lan prilaku miturut kondhisi operasi normal lan normal (kayata nalika kacilakan ). Wilayah sing penting yaiku tumindak obyek lan bahan sawise dilebokaké ing papan panyimpenan utawa pembuangan limbah nuklir.

Iki kalebu panaliten babagan efek kimia sing disebabaké saka penyerapan radiasi ing kewan, tanduran, lan bahan liyané. Kimia radiasi ngontrol biologi radiasi amarga radiasi duweni pengaruh marang makhluk urip ing skala molekul, kanggo nerangaké cara liya radiasi ngowahi biokimia ing organisme, pangowahan molekul biologis banjur ngganti kimia sing ana ing njero organisme, pangowahan kimia banjur bisa nyebabaké asil biologis. Asile, kimia nuklir mbantu banget pangerten babagan perawatan medis (kayata radioterapi kanker ) lan ngidini perawatan kasebut bisa nambah.

Iki kalebu sinau babagan produksi lan panggunaan sumber radioaktif kanggo sawétara prosés. Iki kalebu radioterapi ing aplikasi medis; panggunaan pelacak radioaktif ing industri, sains lan lingkungan; lan panggunaan radiasi kanggo ngowahi bahan kayata polimer . [1] Iki uga kalebu panélitian lan panggunaan prosés nuklir ing wilayah non-radioaktif kegiatan manungsa. Contone, spektroskopi resonansi magnetik nuklir (NMR) umume digunakaké ing kimia organik sintetik lan kimia fisik lan kanggo analisis struktural ing kimia makro-molekul . Kimia nuklir gegayutan karo panélitian inti, pangowahan sing ana ing inti, sifat partikel sing ana ing inti lan emisi utawa penyerapan radiasi saka inti.

Area utama[besut | besut sumber]

Radiokimia minangka kimia bahan radioaktif, ing endi isotop radioaktif unsur digunakaké kanggo nyinaoni sipat lan reaksi kimia isotop non-radioaktif (asring ing radiochemistry anané radioaktivitas nyebabaké zat sing diarani ora aktif amarga isotop stabil ).

Pembelajaran[besut | besut sumber]

Sanajan wis akéh nggunakaké obat nuklir, ekspansi potensial pembangkit listrik tenaga nuklir, lan kuwatir nglindhungi ancaman nuklir lan pengelolaan limbah nuklir sing digawé ing pirang-pirang dekade kepungkur, jumlah siswa sing milih spesialisasine ing bidang nuklir lan radiookimia wis mudhun banget. sawétara dekade kepungkur. Saiki, karo akéh ahli ing bidang kasebut nyedhaki umur pensiun, perlu tumindak kanggo nyegah kesenjangan tenaga kerja ing bidang kritis kasebut, kayata nggawé minat siswa ing karir kasebut, ngembangaké kapasitas pendidikan universitas lan perguruan tinggi, lan nyedhiyakaké luwih spesifik babagan- latihan kerja. [2]

Nuclear and Radiochemistry (NRC) umume diwulangaké ing level universitas, biasané pisanan ing level Master- lan PhD-degree. Ing Eropa, minangka upaya substansial kanggo nyelarasaké lan nyiyapaké pendidikan NRC kanggo kabutuhan industri lan masarakat mbesuk. Upaya iki dikoordinasi ing proyek sing dibiayai dening Tindakan Koordinasi sing didhukung dening Program Kerangka Kerja Komunitas Energi Atom Eropa. [3] [4] Sanajan NucWik utamané ditujukan kanggo para guru, sapa wae sing kepengin nuklir lan radiookimia bisa ditampa lan bisa nemokaké akéh informasi lan materi sing nerangaké topik sing ana gandhengané karo NRC.

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. Clough, R. L.; Gillen, K. T. (1 January 1989). "Radiation-Oxidation of Polymers". OSTI 6050016. Cite journal requires |journal= (pitulung)
  2. Assuring a Future U.S.-Based Nuclear and Radiochemistry Expertise. Board on Chemical Sciences and Technology. 2012. ISBN 978-0-309-22534-2.
  3. "www.cinch-project.eu". cinch-project.eu. Diarsip saka sing asli ing 13 August 2015. Dibukak ing 1 April 2018.This project has set up a wiki dedicated to NRC teaching, NucWik at Wikispaces
  4. "NucWik - home". nucwik.wikispaces.com. Diarsip saka sing asli ing 27 November 2014. Dibukak ing 1 April 2018.