Wujud Zat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wujud Zat

Zat yaiku barang sing duwéni massa lan ono ing panggon. Zat kawujud 3, yaiku padat, cair, lan gas.[1] Wujud-wujud iki, duwéni sifat utawa ciri-ciri seje-seje. Zat Padat, volum lan bentuké tetep. Jarak antar partikel kerep. Contohe watu, wesi, kayu lan liya-liyane. Zat Cair, wujudé pada karo wujud wadahé, lan jarak antar partikelé longgar. Contohé, banyu, sirup, minyak lan liya-liyane. Zat gas kuwi volum lan wujudé kaya panggonané, jarak antar partikelé adoh. Contohé Hawa, oksigèn, hidrogèn, lan liya-liyané.[1]


Parubahan wujud zat[sunting | sunting sumber]

Parubahan wujudé zat ana 2, kayata:

  1. Perubahan fisika yaiku parubahan sing sifaté ora tetep lan ora ngasilaké zat jenis anyar. Contoh : banyu dadi es, es dadi air
  2. Perubahan kimia adalah parubahan sing sifaté tetep lan ngasilake zat jenis anyar. Contoh: kayu dadi awu, puhung dadi tape puhung[1]


Parubahan wujud amarga partikel-partikel zat bebas obah lan dadikakè jarak anyar antar partikel.

  1. Zat kasusun saka partikel-partikel
  2. Partikel-partikel mésti ngélakoakè pérobahan gerak.
  3. Ana daya tarik antar partikel-partikel

Bentuk Partikel[sunting | sunting sumber]

Partikel Zat

Bentuk partikel ing wujud zat ana 3, yaiku :

  1. Zat padat
  • Panggonanè : Cedhak
  • Susunannè : teratur
  • Gaya ikat : kuat
  • Obahe partikel : ora bebas, namung getar lan munyèr.
  1. Zat Cair
  • Letaknya : rodho cèdhak
  • Susunannya : ora teratur
  • Gaya ikatnya : ora kuat
  • Gerakannya : bebas, partikel-partikel bisa geser nanging ora keno adoh/ucul saka kelompokè
  1. Zat Gas
  • Letaknya : adoh
  • Susunannya : ora teratur
  • Gaya ikatnya : kurang kuat
  • Gerakannya : bebas, sahingga gas bisa ngebaki ruangan sing ana.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)Wujud Zat(Dipunundhuh tanggal 23 September 2012)

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

  • Wujud Zat(Dipunundhuh tanggal 23 September 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wujud_Zat&oldid=834370"