Wujud dat

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Wujud Zat)
Wujud Zat

Dat ya iku barang sing duwéni massa lan ana ing panggon. Dat kawujud 3, ya iku padhet, cuwèr, lan gas.[1] Wujud-wujud iki, duwéni sifat utawa ciri-ciri seje-seje. Zat Padat, volum lan bentuké tetep. Jarak antar partikel kerep. Contohe watu, wesi, kayu lan liya-liyane. Zat Cair, wujudé pada karo wujud wadahé, lan jarak antar partikelé longgar. Contohé, banyu, sirup, minyak lan liya-liyane. Zat gas iku volum lan wujudé kaya panggonané, jarak antar partikelé adoh. Contohé Hawa, oksigèn, hidrogèn, lan liya-liyané.[1]

Parubahan wujud zat[besut | besut sumber]

Parubahan wujudé zat ana 2, kayata:

  1. Perubahan fisika ya iku parubahan sing sifaté ora tetep lan ora ngasilaké zat jinis anyar. Contoh : banyu dadi es, es dadi air
  2. Perubahan kimia adalah parubahan sing sifaté tetep lan ngasilake zat jinis anyar. Contoh: kayu dadi awu, puhung dadi tape puhung[1]

Parubahan wujud amarga partikel-partikel zat bebas obah lan dadikakè jarak anyar antar partikel.

  1. Zat kasusun saka partikel-partikel
  2. Partikel-partikel mésti ngélakoakè pérobahan gerak.
  3. Ana daya tarik antar partikel-partikel

Bentuk Partikel[besut | besut sumber]

Partikel Zat

Bentuk partikel ing wujud zat ana 3, ya iku :

  1. Zat padat
  • Panggonanè : Cedhak
  • Susunannè : teratur
  • Gaya ikat : kuat
  • Obahe partikel : ora bebas, namung getar lan munyèr.
  1. Zat Cair
  • Letaknya : rodho cèdhak
  • Susunannya : ora teratur
  • Gaya ikatnya : ora kuat
  • Gerakannya : bebas, partikel-partikel bisa geser nanging ora keno adoh/ucul saka kelompokè
  1. Zat Gas
  • Letaknya : adoh
  • Susunannya : ora teratur
  • Gaya ikatnya : kurang kuat
  • Gerakannya : bebas, sahingga gas bisa ngebaki ruangan sing ana.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id)Wujud Zat(Dipunundhuh tanggal 23 September 2012)

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wujud_dat&oldid=1000480"