Menyang kontèn

Termokimia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Termokimia yaiku cabang kimia ingkang njlentrehaken ebah energi ingkang kedados salami reaksi kimia. lebet pinten-pinten kawontenan, energi ingkang dipunkasilaken dening reaksi kimia saleresipun langkung menarik kagem ahli kimia daripada produk material saking reaksi kasebat. upaminipun, pembakaran terkendali molekul organik, utaminipun gendhis lan lemak, wonten sel kita kula lan panjenengan nyedhiyakaken energi kagem aktivitas fisik, panggalih, lan transformasi kimia kompleks sanesipun ingkang kedados lebet salira kula lan penjenengan. Termokimia lebet kesugengan sadinten-dinten upaminipun njlentrehaken kenging punapa menapa es-batu mendinginkan segelas soda, cara nyambut damel kompres asrep lan kompres benter, lan kenging punapa menapa kolam-renang menyusut.[1]

Pangertosan Energi[besut | besut sumber]

sedaya reaksi kimia nglibataken ebah energi. lebet pinten-pinten reaksi, kula lan penjenengan keparing mengamati ebah energi menika dados peningkatan utawi mandhap energi sedayanipun sistem. Energi limrahipun sesambetan kalih[kaliyan] ebah energi utaminipun benter. Lebet reaksi benten kula lan penjenengan keparing mengamati ebah menika nalika reaksi wiwit ngedalaken miyosaken cahaya utawi nalika reaksi namung badhe nyambut damel sasampunipun cahaya disinari.[2] Energi benten kaliyan materi (benda) amargi energi mboten keparing dipunpriksa, disentuh, utawi diraba, nanging energi namung keparing dipuntepangi saking akibat ingkang dipuntimbulaken.

Energi lan Reaksi Kimia[besut | besut sumber]

Energi Panas lan Kalor[besut | besut sumber]

meh sedaya reaksi kimia nguculi utawi rumesepi energi, limrahipun lebeting bentuk kalor. Termodinamika, lajeng, sesambetan kaliyan pinten-pinten sifat materi; utaminipun ing antawisipun inggih punika menika benter.[3] Kalor lebeting bab menika didefinisakan dados perpindahan energi benter (termal) saking kalih benda ingkang benten suhunipun. Midherek hukum termodinamika, energi benter badhe pindhah jengkar saking benda ingkang suhunipun miyos inggil dhateng benda ingkang suhunipun miyos andhap.

Sistem lan Lingkungan[besut | besut sumber]

Lebet termokimia, kalih bab ingkang betah dipunwigatosaken nyangkut perpindahan energi, inggih menika sistem lan lingkungan. Sistem inggih menika perangan saking alam semesta ingkang badhe kula lan panjenengan fokuskan kawigatosan kula lan panjenengan. Lebeting donia kimia, sistemipun inggih menika reaksi kimia. dados tuladha:

2H2(g)+O2(g)→2H2O(g)

Lingkungan inggih menika sedayanipun; tirah alam semesta. Upaminipun, reaksi wonten inggil kedados lebet fasa gas; lajeng dinding wadah inggih menika perangan saking lingkungan. Upaminipun wonten lebeting kelas, kula ngendika dhateng murid-murid kula, "panjenengan inggih menika sistem (inggih menika, reaksi kimia) lan wekdal panjenengan priksa dhateng jawi, ingkang sanesipun inggih menika lingkungan.[4]


Referensi[besut | besut sumber]

  1. "5: Thermochemistry". Libretexts (ing basa Inggris). 2014-11-18. Dibukak ing 2021-04-30.
  2. "Energy changes in chemical reactions | Energy and chemical change | Siyavula". intl.siyavula.com. Dibukak ing 2021-04-30.
  3. May 2015, Jim Lucas-Live Science Contributor 08. "What Is Thermodynamics?". livescience.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-30. {{cite web}}: |first= has generic name (pitulung)
  4. "The System and the Surroundings". www.chemteam.info. Dibukak ing 2021-04-30.