Mata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kanggo panggunan liya delengen: Mata (disambiguasi)
Mata
Menschliches auge.jpg
Secara metafora, mata manungsa sering dianggap "jendela jiwa"
Diagram mata manungsa. Ora kabèh mata makluk urip nduwèni anatomi sing padha karo mata manungsa

Mata utawa mripat utawa sesoca iku organ pandulu sing ndhetèksi cahya. Sing diayahi mata paling prasaja yakuwi mung meruhi apa lingkungan saubengé padhang apa peteng. Mata sing luwih komplèks dipigunakaké kanggo mènèhi pangertèn visual.

Organ mata manungsa[besut | besut sumber]

Organ njaba[besut | besut sumber]

Organ njero[besut | besut sumber]

Pérangan-pérangan sajeroning organ mata ngeteraké cahya saka sumberé tumuju utek kanggo dicerna déning sistem saraf manungsa. Pérangan-pérangan kasebut ya iku:

  • Kornéa
    Minangka pérangan paling njaba bola mata sing nampa cahya saka sumber cahya.
  • Pupil lan Iris
    Saka kornéa, cahya diterusaké menyang pupil. Pupil nentokaké kuantitas cahya sing mlebu ing pérangan mata sing luwih jero. Pupil mata bakal dadi amba yèn kondhisi ruangan peteng, lan dadi ciut yèn kondhisi ruangan padhang. Ambané pupil dipengaruhi déning iris ing saubengé.Iris nduwèni fungsi minangka diafragma. Iris iki katon minangka pérangan sing mawa warna ing mata.
  • Lènsa mata
    Lensa mata nampa cahya saka pupil lan nerusaké menyang retina. Fungsi lensa mata yakuwi ngatur fokus cahya, saéingga cahya tiba trep ing bintik kuning retina. Kanggo ndeleng obyèek sing adoh (cahya teka saka kadohan), lensa mata bakal dadi tipis. Déné kanggo ndeleng obyèek sing cedhak (cahya teka saka cedhakan), lensa mata bakal dadi kandel.
  • Retina
    Retina iku pérangan mata sing paling peka marang cahya, mliginé pérangan retina sing diarani bintik kuning. Sawisé retina, cahya diterusaké menyang saraf optik.
  • Saraf optik
    Saraf sing mlebu sèl tali lan kerucut sajeroning retina, kanggo nuju menyang utek.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Catatan lan referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Seri Mengenal Ilmu "Penglihatan", halaman 31, "Pratélan Istilah"

Pranala njaba[besut | besut sumber]