Patèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Pangkon)
Pangkon

Patèn utawi pangkon punika satunggiling sandhangan panyigeging wanda ingkang dipun-ginakaken wonten ing aksara Jawi Hanacaraka. Ukara ingkang dipunpungkasi mawi patèn/pangkon, tegesipun ukara kalawau sampun purna, sampun dumugi padha (titik). Salajengipun utawi sasampunipun arupi ukara énggal. Saupami ukara: "dipunjagi supados aman". Panulisan "aman" punika, sasampunipun n (=n) lajeng dipunpejahi mawi patèn/pangkon, awit ukara sampun dumugi padha (titik).

Nanging manawi ukara punika dèrèng ngantos padha, pramila anggènipun mejahi inggih nganggé aksaranipun piyambak, nanging aksara salajengipun kedah aksara ingkang ngemu patèn ingkang kagambar wonten ing pratélan PASANGAN AKSARA Paten (Javanese script).png. Saupami ukara "dipunjagi supados aman" kalawau, mila "supados" ingkang mejahi s =sa, boten dipunpangku awit ukara dèrèng purna, pramila "supados", aksara s ingkang pungkasan tetep katulis sa, salajengipun aksara a=ha saking "aman" kedah katulis ha ingkang mawi patèn.

Pasangan aksara Jawa.png

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]