Testis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Anatomi manungsa (priya)

Testis iku kelenjar kelamin jantan ing kéwan lan manungsa. Manungsa (priya) duwé testis loro sing dibungkus skrotum.

Ing mamalia, testis papané ing njaban awak, digandhéngaké karo tubulus spermatikus lan papané ing njeron skrotum. Iki cocok karo kasunyatan menawa prosès spermatogenesis mamalia bakal luwih efisien kanthi suhu luwih asor saka suhu badan (< 37 °C).

Ing tubulus spermatikus ana otot kremaster sing menawa kontraksi bakal ngangkat testis nyeraki awak. Yèn suhu testis didhunaké, otot kremaster bakal relaksasi lan testis bakal ngedohi awak. Fenomena iki dikenal kanthi sebutan refleks kremaster.

Kéwan saliyané mamalia ora duwé testis ing njaba. Manuk, sing suhu awaké dhuwur, duwé testis ing njeron awak. Miturut téori para ahli, manuk migunaaké kanthong udharané kanggo njaga suhu optimal testis, nanging ing panlitèn saterusé disebutaké menawa testis manuk fungsiné bakal apik ing suhu awak. [1]

Samangsa pubertas, testis berkembang kanggo miwiti spermatogenesis. Ukuran testis gumantung ing prodhuksi sperma (akèhé spermatogenesis), cairan intersisial, lan prodhuksi cairan saka sel Sertoli.

Umumé, loro testis iku ora padha gedhené. Bisa uga salah siji papané luwih ngisor tinimpang sijiné. Perkara iki amarga bédané struktur anatomis pembuluh getih ing testis kiwa lan tengen.

Fungsi[sunting | sunting sumber]

Peranané testis iku ing sistem réproduksi lan sistem endokrin.

Fungsi testis:

Kerjané testis ing sakngisoré pangawasan hormon gonadotropik saka kelenjar pituitari bagéan anterior:

Struktur[sunting | sunting sumber]

Testis dibungkus déning lapisan fibrosa sing disebut tunika albuginea. Ing njeron testis ana akèh saluran sing disebut tubulus seminiferus. Tubulus iki dikebaki déning lapisan sel spérma sing wis utawa lagi berkembang.

Spermatozoa (sel winih sing wis siap kanggo diejakulasiké), bakal gerak saka tubulus nuju rete testis, duktus efferen, lan epididimis. Yèn entuk rangsangan seksual, spermatozoa lan cairané (kabèh disebut banyu mani) bakal ditokaké menyang njaban awak liwat vas deferen lan pungkasané, penis.

Ing antarané tubulu seminiferus ana sel khusus sing disebut sel intersisial Leydig. Sel Leydig mrodhuksi hormon testosteron.

Sawar getih testis[sunting | sunting sumber]

Molekul gedhé ora bisa nembus ke lumen (bagéan njero tubulus) liwat getih, amarga anané ikatan sing kuwat antar sel Sertoli. Fungsi saka sawar getih testis iku kanggo nyegah réaksi auto-imun. Awak busa nggawé antibodi nglawan spermané dhéwé, mula perkara iki dicegah nganggo sawar. Yèn spérma ana reaksi karo antibodi bakal njalari radhang testis lan ngurangi kasuburan.

Kasehatan[sunting | sunting sumber]

Penyakit ing testis sing paling penting dimangertèni:

Pangangkatan testis:

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]


Sistem endokrin - sunting

Kelenjar adrenal | Corpus luteum | Hipotalamus | Ovarium | Pankreas | Kelenjar paratiroid | Kelenjar pineal | Kelenjar pituitari | Testis | Kelenjar tiroid

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Testis&oldid=813749"