Mamalia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mamalia
Kalamangsa: Triassic Pungkasan – Saiki
Mamíferos.jpg
Gambar conto kéwan sing kalebu ing mamalia
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Unranked: Amniota
Klas: Mammalia
Linnaeus, 1758
Subkelas & Infrakelas

Kéwan nyusoni utawa mamalia iku kelas kéwan vèrtebrata sing mligi kaciri déning anané kelenjar susu, kéwan wadon ngasilaké susu minangka sumber panganan anaké; anané rambut; lan awak sing endoterm utawa "getih panas". Utek ngatur sistem peredaran darah, kalebu jantung sing duwé ruwang papat. Mamalia kapérang punjul 5.000 gènus, sing sumebar ing 425 kulawarga lan nganti 46 ordo, sanajan perkara iki gumantung klasifikasi èlmiah sing dianggo.

Sacara filogenetik, sing ingaran Mamalia iku kabèh turunan saka nenek moyang monotremata (kaya ta echidna) lan mamalia Eutherian (sing duwé plasenta lan duwé kanthong utawa marsupial)

Karakteristik[besut | besut sumber]

Sapérangan gedhé mamalia nglairaké katurunané, nanging ana sapérangan mamalia sing kagolong ing monotremata sing ngendhog. Kalairan uga dumadi ing akèh spésies non-mamalia, kaya ing iwak guppy lan hiu martil; mula nglairaké dudu kaanggep minangka ciri mirunggan mamalia. Semono uga sipat endotermik sing uga diduwéni déning manuk.

Monotremata ora duwé puting susu, nanging tetep duwé kelenjar susu. Artiné, monotremata nyukupi syarat kanggo mlebu ing kelas Mamalia. Perlu dimangertèni manawa taksonomi sing asring dipigunaaké saiki asring nekanaké ing pepadhan nenek moyang; diagnosa karakteristik migunani banget ing identifikasi asal usul sawijining makluk, nanging upama ana salah siji anggota Cetacea jebulé ora duwé karakteristik mamalia (kaya ta, duwé rambut) makluk mau bakal tetep dianggep minangka mamalia amarga nenek moyangé padha karo mamalia liyané.

Mamalia duwé telu balung pangrungu ing saben kuping lan siji balung (dentari) ing saben sisih rahang ngisor. Vertebrata liya sing kupingé mung duwé siju balung pangrungu (ya iku, stapes) ing saben kuping lan paling ora telu balung liya ing saben sisih rahang.

Mamalia duwé integumen sing kapérang saka telung lapisan: paling njaba ya iku epidermis, sing tengah iku dermis, lan paling njero iku hipodermis. Epidermis biyasané kapérang saka telung puluh lapis sèl sing fungsiné dadi lapisan tahan banyu. Sel-sèl paling njaba saka lapisan epidermis iki asring moncék; epidermis pérangan paling njero asring mbelah lan sèl anakané kesurung munggah (arah metu). Pérangan tengah, dermis, kandelé ping limalas nganti ping patangpuluh tinimbang epidermis. Dermis kapérang saka manéka warna komponen kaya pembuluh getih lan kelenjar. Hipodermis kasusun saka jaringan adiposa lan fungsiné kanggo nyimpen lemak, penahan benturan, lan insulasi. Kandelé lapisan iki werna-werna variasiné ing saben spésies.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]