Taksonomi (biologi)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Taksonomi, saka tembung (Basa Yunani: tassein kang tegesé kanggo nglasifikasi lan nomos kang tegesé aturan. Taksonomi bisa diarani klasifikasi mawa hirarki, utawa prinsip kang ndhasari klasifikasi. Mèh kabèh—barang obah, barang meneng, panggonan, lan kadadéan—bisa kapantha miturut sawetara skéma taksonomi.

Taksonomi sajeroning biologi[besut | besut sumber]

Pirsani Tatajeneng biologi

Sajeroning biologi, taksonomi minangka cawang èlmu dhéwé, kang diarani uga klasifikasi utawa sistematika. Sistem kang dianggo ya iku pawèwèh jeneng kanthi rong sebutan, kang dikenal minangka tatajeneng binomial utawa binomial nomenclature, kang diusulaké déning Carl von Linne (Latin: Carolus Linnaeus), wong naturalis kabangsan Swedia.

Linneaus ngenalaké enem hierarki kanggo nglompokaké kabèh organisme urip. Kaenem hierarki (kang diarani takson) iku wiwit saka kang paling dhuwur (istilah sajeroning tandha kurung iku usulan kanggo panggunaan sajeroning basa Indonesia):

Kanggoné tetuwuhan, istilah Divisio kerep dianggo ngganti Filum.

Uga delengen[besut | besut sumber]