Taksonomi (biologi)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Taksonomi, saka tembung (Basa Yunani: tassein sing maknané kanggo nglasifikasi lan nomos sing maknané aturan. Taksonomi bisa diarani klasifikasi mawa hirarki, utawa prinsip sing ndhasari klasifikasi. Mèh kabèh—barang obah, barang meneng, panggonan, lan kadadéan—bisa diklasifikasèkaké miturut sawetara skéma taksonomi.

Taksonomi sajeroning biologi[besut | besut sumber]

Pirsani Tatajeneng biologi

Sajeroning biologi, taksonomi minangka cawang èlmu dhéwé, sing diarani uga klasifikasi utawa sistematika. Sistem sing dianggo ya iku pawèwèh jeneng kanthi rong sebutan, sing dikenal minangka tatajeneng binomial utawa binomial nomenclature, sing diusulaké déning Carl von Linne (Latin: Carolus Linnaeus), wong naturalis kabangsan Swedia.

Linneaus ngenalaké enem hierarki kanggo nglompokaké kabèh organisme urip. Kaenem hierarki (sing diarani takson) iku wiwit saka sing paling dhuwur (istilah sajeroning tandha kurung iku usulan kanggo panggunaan sajeroning basa Indonesia):

Kanggoné tetuwuhan, istilah Divisio kerep dianggo ngganti Filum.

Uga delengen[besut | besut sumber]