Tetrapoda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tetrapoda
Kalamangsa: 365–0 Ma
Late Devonian to Recent
Varanus komodoensis.JPG
A Komodo dragon
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Superklas: Tetrapoda
Broili, 1913
Classes

Tetrapoda (Yunani τετραποδη tetrapoda, Latin quadrupedal, "sikil papat") iku sato kéwan vertebrata sing sikilé papat sikil utawa kaya sikil. amphibi, reptil, dinosaurus / unggas, lan mamalia minangka péranganing tetrapoda, lan malah ula sing ora duwé uga wujud tetrapoda miturut katurunan. Tetrapoda awal asalé saka Sarcopterygii utawa iwak mawa sirip lobus.

Evolusi[besut | besut sumber]

Riset déning Jennifer Clack nuduhaké yèn tetrapoda ing jaman kapungkur mung urip ing banyu lan ora bisa urip ing dharatan. Sadurungé iku, dipercaya yèn iwak kudu munggah menyang dharatan – kanggo golèk pangan utawa golèk banyu nalika banyu panggonan uripé wiwit asat. Dipercaya yèn sabanjuré tuwuh sikil, paru-paru lan pérangan awak liyané supaya bisa urip luwih apik ing dharatan. Habitat tetrapoda ora mung ing banyu tawa. Rawa-rawa kaya, laguna ing pinggir pasisir lan ing délta kali uga dadi habitat liyané.

Golongan Tetrapoda[besut | besut sumber]

Pederpes finneyae
Lyddekerina huxleyi
Benthosuchus sushkini

Sawetara taksonomi tetrapoda:

Phylogeny[besut | besut sumber]

Cladogram modified after Ruta, Jeffery, & Coates (2003).[1]

Tetrapoda 


Acanthostega




Ichthyostega




Hynerpeton




Tulerpeton




Whatcheeriidae




Crassigyrinus




Caerorhachis






Gephyrostegidae




Eoherpetontidae



Embolomeri






Seymouriamorpha


 Crown group Tetrapoda 



Crown Amniota




Diadectomorpha



Crown Amniota




 Lepospondyli 



Nectridea




Adelospondyli



Aistopoda




 Microsauria 


Tuditanomorpha




Microbrachomorpha




Lysorophidae




Microbrachomorphs




Crown Lissamphibia*



Tuditanomorphs













Baphetidae


 Temnospondyli 


Colosteidae




Edopoidea




Trimerorhachoidea





Eryopoidea



Dissorophoidea





Archegosauroidea




Rhinesuchidae





Rhytidosteidae




Chigutisauridae




Plagiosauridae



Brachyopidae







Mastodonsauroidea




Metoposauroidea



Trematosauroidea




















Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Ruta, M., Jeffery, J. E.; and Coates, M. I. (2003). "A supertree of early tetrapods". Proceedings of the Royal Society B 270: 2507-2516.