Tetrapoda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tetrapoda
Temporal range: 365–0 Ma
Late Devonian to Recent
A Komodo dragon
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Superkelas: Tetrapoda
Broili, 1913
Classes

Tetrapoda (Yunani τετραποδη tetrapoda, Latin quadrupedal, "sikil papat") iku sato kéwan vertebrata sing sikilé papat, sikil utawa kaya sikil. Amphibi, reptil, dinosaurus / unggas, lan mamalia minangka bagéan saka tetrapoda, lan malah ula sing ora duwé uga arupa tetrapoda miturut katurunan. Tetrapoda awal asalé saka Sarcopterygii utawa iwak mawa sirip lobus.

Evolusi[sunting | sunting sumber]

Riset déning Jennifer Clack nuduhaké yèn tetrapoda ing jaman kapungkur mung urip ing banyu lan ora bisa urip ing dharatan. Sadurungé kuwi, diprecaya yèn iwak kudu munggah menyang dharatan – kanggo golèk pangan utawa golèk banyu nalika banyu panggonan uripé wiwit asat. Diprecaya yèn sabanjuré tuwuh sikil, paru-paru lan pérangan awak liyané supaya bisa urip luwih apik ing dharatan. Habitat tetrapoda ora mung ing banyu tawa. Rawa-rawa kaya, laguna ing pinggir pesisir lan delta kali uga dadi habitat liyané.

Klompok Tetrapoda[sunting | sunting sumber]

Pederpes finneyae
Lyddekerina huxleyi
Benthosuchus sushkini

Sawetara taksonomi tetrapoda:

Phylogeny[sunting | sunting sumber]

Cladogram modified after Ruta, Jeffery, & Coates (2003).[1]

Tetrapoda 

Acanthostega




Ichthyostega




Hynerpeton




Tulerpeton




Whatcheeriidae




Crassigyrinus




Caerorhachis






Gephyrostegidae




Eoherpetontidae



Embolomeri






Seymouriamorpha


 Crown group Tetrapoda 


Crown Amniota




Diadectomorpha



Crown Amniota




 Lepospondyli 


Nectridea




Adelospondyli



Aistopoda




 Microsauria 

Tuditanomorpha




Microbrachomorpha




Lysorophidae




Microbrachomorphs




Crown Lissamphibia*



Tuditanomorphs













Baphetidae


 Temnospondyli 

Colosteidae




Edopoidea




Trimerorhachoidea





Eryopoidea



Dissorophoidea





Archegosauroidea




Rhinesuchidae





Rhytidosteidae




Chigutisauridae




Plagiosauridae



Brachyopidae







Mastodonsauroidea




Metoposauroidea



Trematosauroidea




















Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ruta, M., Jeffery, J. E.; and Coates, M. I. (2003). "A supertree of early tetrapods". Proceedings of the Royal Society B 270: 2507-2516.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tetrapoda&oldid=825564"