Vertebrata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Vertebrata
Kalamangsa: Pertengahan Cambrian Awal-Saiki
Blue-toungued skink444.jpg
Tiliqua nigrolutea
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
(Ora klebu) Craniata
Subfilum: Vertebrata
Cuvier, 1812

Vertebrata iku subfilum saka chordata, mligi, kang nduwé balung mburi utawa kolom spinal. Balung ing kolom spinal (utawa kolom bertebral) karan vertebrai. Vertebrata iku subfilum gedhé dhéwé saka chordata, lan kapérang saka kéwan kang racaké umum dingertèni manungsa (kejaba gegremet).

Iwak (kalebu lamprey nanging dudu iwak hag), amfibi, reptil, manuk, lan mamalia (kalebu manungsa) iku vertebrata. Ciri tambahan saka subfilum iki ya iku sistem otot kang akèh kapérang saka pasangan masa, lan uga sistem saraf kang racaké ana ing njeron balung mburi. Sok-sok ana kang ngira yèn yuyu iku vertebrata nanging yuyu mung duwé thothok kang kagawé saka zat kitin. Amarga iku yuyu kalebu invertebrata.

Pranala njaba[besut | besut sumber]