Vertebrata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Vertebrata
Kalamangsa: Pertengahan Cambrian Awal-Saiki
Blue-toungued skink444.jpg
Tiliqua nigrolutea
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
(Ora klebu) Craniata
Subfilum: Vertebrata
Cuvier, 1812

Vertebrata iku subfilum saka chordata, mliginé, sing nduwé balung mburi utawa kolom spinal. Balung ing kolom spinal (utawa kolom bertebral) disebut vertebrai. Vertebrata iku subfilum gedhé dhéwé saka chordata, lan kapérang saka kéwan sing racaké umum dingertèni manungsa (kejaba srangga).

Iwak (kalebu lamprey nanging dudu iwak hag), amfibi, reptil, manuk, lan mamalia (kalebu manungsa) iku vertebrata. Ciri tambahan saka subfilum iki ya iku sistem otot sing akèh kapérang saka pasangan masa, lan uga sistem saraf sing racaké ana ing njeron balung mburi. Sok-sok ana sing ngira yèn yuyu iku vertebrata nanging yuyu mung duwé cangkang sing kagawé saka zat kitin. Amarga iku yuyu kalebu invertebrata.

Pranala njaba[besut | besut sumber]