Blangkas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Belangkas)
Belangkas
Horseshoe crab pair.jpg
Sepasang belangkas (mimi-mintuna)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Subfilum: Chelicerata
Klas: Xiphosura
Ordho: Xiphosurida
Famili: Limulidae
Genera
Horseshoe_crab_female.jpg

Blangkas, kepiting ladam, mimi, utawa mintuna, ya iku pira-pira jinis kéwan kang beruas (artropoda) kang mnggoni perairang cethèk wewengkon paya-paya lan kawasan mangrove kang awujud kaya ladam jaran kang duwé buntut. kabèh iku (papat jinis) kalebu kulawaèrga limulidae lan dadi wakil saka bangsa Xiphosurida kang isih tahan urip. Citakan vosil kéwan iki ora ngalami owah-owahan wujud ateges saka masa Devon (400-250 yuta taun kang kapungkur) katimbang karo wujud kang saiki, sanajan jinisé ora padha. Mimi ya iku jeneng sajronin basa Jawaé kanggo kang jinis lanang lan mituna kaanggo jinis wédok.

Jinis-jinis[besut | besut sumber]

saka papat jinis iki, namung L. polyphemus kang ora tinemu ing perairan Indonésia[1].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Sekiguchi, K. 1988. Ecology. In: Sekiguchi, K. (Ed). Biology of Horse-shoe Crabs. Science House Co. Ltd, Tokyo. pp. 50-68.