Ubur-ubur

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Ubur-ubur
Chrysaora quinquecirrha
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Cnidaria
Kelas: Scyphozoa
Goette, 1887
Ordo

Stauromedusae
Coronatae
Semaeostomeae
Rhizostomae

Ubur-ubur iku sajinis kéwan segara saka suku Scyphozoa. Awaké awangun kaya payung mawa rumbai, bisa agawé rasa gatel yèn kasénggol. Ubur-ubur ditemokaké sepisanan kurang luwih 650 yuta taun kapungkur.[1] Nalika iku, ubur-ubur ditemokaké ing saben segara.[1] Saliyane iku, ubur-ubur uga ditemokaké ing banyu kang tawa.[1] Ubur-ubur nduwèni istilah liya ya iku Medusa (Plural Medusae).[1] Medusa iku dadi istilah kanggo ubur-ubur kang urip ing Yunani, Finlandia, Portugis, Rumania, Ibrani, Serbia, Kroasia, Spanyol, Perancis, Italia, Hungaria, Polandia, Ceko, Slowakia, Rusia lan Bulgaria.[1] Ubur-ubur ora kalebu jinis iwak, mulané American Public Aquariumsk wis menehi jeneng jeli laut (sea jellies) kanggo ubur-ubur.[1] Umume sakelompok ubur-ubur biyasané diarani kanthi jeneng bloom utawa swarm.[1] Ubur-ubur ora nduwèni sistem pernafasan awit kulité kang tipis lan awaké kang wis kaisi oksigen kanthi sistem difusi.[1] Ubur-ubur ora nduwé utek apadené sistem saraf pusat, ananging ubur-ubur nduwèni jaringan saraf kang longgar kang manggon ing epidermis kang uga diarani jaring saraf.[1] Awak ubur-ubur ngandhut banyu luwih saka 90%.[1] Payung ubur-ubur nduwèni bahan kaya ager-ager utawa jeli.[1] Payung iki diarani mesoglea.[1] Payung iki nduwèni lapisan sel kang cacahe loro kang manggon ing sandhuwuré payung.[1] Dene bageyan ngisor awaké diarani bel.[1] Ubur-ubur nduwèni sistem reprodhuksi kang unik ya iku ubur-ubur lanang bakal ngetokaké sperma lan ubur-ubur wadon bakal ngetokaké sel telur, sawisé iku sel telur bakal dibuahi sperma lan bakal urip dadi organisme anyar.[1] Ubur-ubur nduwèni racun kang bisa nggawe mati.[1] Saben tentakel nduwèni kurang luwih 500.000 harpun sindasites kang bentuké kaya dom kang bisa disuntikaké ing mungsuhé.[1]

Ubur-ubur uga tau nganggu salah sijiné pembangkit listrik tenaga nuklir kang ana ing Skotlandia, Inggris.[2] Tumpukan ubur-ubur kang ana ing sakupengé PLTN nyumpeli saluran-saluran kang ana ing PLTN.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q (id)mediaonlinenews.com(dipunundhuh tanggal 12 Agustus 2011)
  2. ^ a b (id)internasional.kompas.com(dipunundhuh tanggal 13 Agustus 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ubur-ubur&oldid=1056607"