Uwur-uwur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Ubur-ubur)
Jump to navigation Jump to search
Uwur-uwur
Jelly Monterey.jpg
Chrysaora quinquecirrha
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Cnidaria
Klas: Scyphozoa
Goette, 1887
Ordo
Stauromedusae
Coronatae
Semaeostomeae

Rhizostomae

Uwur-uwur iku sajinis kéwan segara saka suku Scyphozoa. Awaké awangun kaya payung mawa rumbai, bisa agawé rasa gatel yèn kasénggol. Uwur-uwur tinemu sepisanan kurang luwih 650 yuta taun kapungkur.[1] Nalika iku, uwur-uwur tinemu ing saben segara.[1] Saliyané iku, uwur-uwur uga tinemu ing banyu kang tawa.[1] Uwur-uwur duwé istilah liya ya iku Medusa (Plural Medusae).[1] Medusa iku dadi istilah kanggo uwur-uwur kang urip ing Yunani, Finlandia, Portugis, Rumania, Ibrani, Serbia, Kroasia, Spanyol, Perancis, Italia, Hungaria, Polen, Ceko, Slowakia, Rusia lan Bulgaria.[1] Uwur-uwur ora kalebu jinis iwak, mulané American Public Aquariumsk wis mènèhi jeneng jeli laut (sea jellies) kanggo uwur-uwur.[1] Lumrahé sakelompok uwur-uwur lumrahé diarani kanthi jeneng bloom utawa swarm.[1] Uwur-uwur ora duwé sistem pernafasan awit kulité kang tipis lan awaké kang wis kaisi oksigèn kanthi sistem difusi.[1] Uwur-uwur ora nduwé utek apadené sistem saraf pusat, nanging uwur-uwur duwé jaringan saraf kang longgar kang manggon ing epidermis kang uga diarani jaring saraf.[1] Awak uwur-uwur ngandhut banyu punjul 90%.[1] Payung uwur-uwur duwé bahan kaya ager-ager utawa jeli.[1] Payung iki diarani mesoglea.[1] Payung iki duwé lapisan sel kang cacahé loro kang manggon ing sandhuwuré payung.[1] Déné pérangan ngisor awaké diarani bel.[1] Uwur-uwur duwé sistem reprodhuksi kang unik ya iku uwur-uwur lanang bakal ngetokaké sperma lan uwur-uwur wadon bakal ngetokaké sel telur, sawisé iku sel telur bakal dibuahi sperma lan bakal urip dadi organisme anyar.[1] Uwur-uwur duwé racun kang bisa nggawe mati.[1] Saben tentakel duwé kurang luwih 500.000 harpun sindasites kang dhapuré kaya dom kang bisa disuntikaké ing mungsuhé.[1]

Uwur-uwur uga tau nganggu salah sijiné pembangkit listrik tenaga nuklir kang ana ing Sekotlan, Inggris.[2] Tumpukan uwur-uwur kang ana ing saubengé PLTN nyumpeli saluran-saluran kang ana ing PLTN.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q mediaonlinenews.com(dipunundhuh tanggal 12 Agustus 2011)
  2. a b internasional.kompas.com(dipunundhuh tanggal 13 Agustus 2011)