Ubur-ubur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ubur-ubur
Jelly Monterey.jpg
Chrysaora quinquecirrha
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Cnidaria
Klas: Scyphozoa
Goette, 1887
Ordo
Stauromedusae
Coronatae
Semaeostomeae

Rhizostomae

Ubur-ubur iku sajinis kéwan segara saka suku Scyphozoa. Awaké awangun kaya payung mawa rumbai, bisa agawé rasa gatel yèn kasénggol. Ubur-ubur tinemu sepisanan kurang luwih 650 yuta taun kapungkur.[1] Nalika iku, ubur-ubur tinemu ing saben segara.[1] Saliyané iku, ubur-ubur uga tinemu ing banyu kang tawa.[1] Ubur-ubur duwé istilah liya ya iku Medusa (Plural Medusae).[1] Medusa iku dadi istilah kanggo ubur-ubur kang urip ing Yunani, Finlandia, Portugis, Rumania, Ibrani, Serbia, Kroasia, Spanyol, Perancis, Italia, Hungaria, Polen, Ceko, Slowakia, Rusia lan Bulgaria.[1] Ubur-ubur ora kalebu jinis iwak, mulané American Public Aquariumsk wis mènèhi jeneng jeli laut (sea jellies) kanggo ubur-ubur.[1] Lumrahé sakelompok ubur-ubur lumrahé diarani kanthi jeneng bloom utawa swarm.[1] Ubur-ubur ora duwé sistem pernafasan awit kulité kang tipis lan awaké kang wis kaisi oksigen kanthi sistem difusi.[1] Ubur-ubur ora nduwé utek apadené sistem saraf pusat, ananging ubur-ubur duwé jaringan saraf kang longgar kang manggon ing epidermis kang uga diarani jaring saraf.[1] Awak ubur-ubur ngandhut banyu punjul 90%.[1] Payung ubur-ubur duwé bahan kaya ager-ager utawa jeli.[1] Payung iki diarani mesoglea.[1] Payung iki duwé lapisan sel kang cacahé loro kang manggon ing sandhuwuré payung.[1] Déné pérangan ngisor awaké diarani bel.[1] Ubur-ubur duwé sistem reprodhuksi kang unik ya iku ubur-ubur lanang bakal ngetokaké sperma lan ubur-ubur wadon bakal ngetokaké sel telur, sawisé iku sel telur bakal dibuahi sperma lan bakal urip dadi organisme anyar.[1] Ubur-ubur duwé racun kang bisa nggawe mati.[1] Saben tentakel duwé kurang luwih 500.000 harpun sindasites kang bentuké kaya dom kang bisa disuntikaké ing mungsuhé.[1]

Ubur-ubur uga tau nganggu salah sijiné pembangkit listrik tenaga nuklir kang ana ing Sekotlan, Inggris.[2] Tumpukan ubur-ubur kang ana ing saubengé PLTN nyumpeli saluran-saluran kang ana ing PLTN.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q mediaonlinenews.com(dipunundhuh tanggal 12 Agustus 2011)
  2. ^ a b internasional.kompas.com(dipunundhuh tanggal 13 Agustus 2011)