Racun

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Simbol bahan beracun

Racun bisa awujud zat padat, cair, utawa gas, kang bisa ngganggu uripé sél kang ana ing sawijining organisme.[1] Zat racun bisa mlebu ana ing njero awak. Yoiku liwat oral (mulut) lan uga topikal (permukaan tubuh).[1] Gandhengane karo ilmu biologi, racun ya iku zat kang bisa nyebabake luka, lara, lan mati organisme, biasane ana reaksi kimia utawa aktivitas liyane ing skala molekul.[1] Bapak Toksikologi, Paracelsus, nyebutna yen kabeh iku racun lan ora ana kang ora nganggo racun.[1] Dosis kang ndadekake perkara mau ora dadi racun (Dosis solum facit venum).[1]

Terminologi[besut | besut sumber]

Racun nduwèni arti padha karo tembung toksin lan bisa, nanging maksud bedha-bedha.[1] tembung "toksin" artine racun sing diasilke saka proses biologi, utawa disebut biotoksin.[1] Bisa artine cairan sing mengandung racun kang diasilke déning kewan nalika proses jaga awak utawa nyerang kewan liyane nganggo cokotane.[1]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Ana ing buku forensik medis sing ditulis déning JL Casper, racun dibedakake dadi 5 golongan, ya iku:

  1. Racun iritan, ya iku racun sing bisa nyebabake iritasi lan radang, tuladhane asam mineral, fungi beracun, lan preparasi arsenik.[2]
  2. Racun sing nyebabke hiperemia, racun narkotik, sing akibate bisa fatal ing otak, paru-paru, lan jantung.[2] Tuladha opium, tembakau, konium, dogitalis, lsp.[2]
  3. Racun sing nglumpuhake saraf, ngracuni darah, organ pusat saraf bisa lumpuh lan lan nyebabke wong bisa mati.[2] Tuladha asam hidrosianat, sianida seng, lan kloroform.[2]
  4. Racun sing nyebakake marasmus, biasane sifate kronis lan alon-alon bisa ndadekake fatal kanggo keséhatan.[2] Tuladha: bismut putih, asap timbal, merkuri, lan arsenik.[2]

Penawar racun[besut | besut sumber]

Penawar racun iku obat sing bisa nglawan èfèk saka racun.[3] Sawetara penawar racun sing kerrep dianggo ya iku:

Racun Penawar
Asetominofen NAC(N-asetilsistein).[4]
Antikolinergik Fisostigmin
Antikoagulan (warfarin/coumadin, heparin) Vitamin K1, protamin.
Benzodiazepina Perawatan pendukung, flumazenil
Botulisme Antitoksin botulinum
Penyekat beta Glukagon
Penyekat saluran kanal kalsium Kalsium, Glukagon
Kolinergik Atropin, Pralodixime dalam organofosfat dengan dosis berlebih
Karbon monoksida Oksigen, Oksigen hiperbarat
Sianida Amil Nitrat, Natrium Nitrat, Natrium Thiosulfat, Hidroksikobalamin
Digitoksin Antibodi Fab digoksin
Besi Deferoksamin
Isoniazid Piridoksin
Timbal BAL, EDTA, DMSA
Methemoglobinemia Methelene Biru
Opiod Nalokson
Alkokol beracun Dialisis, Etanol Drip. Kemungkinan juga dapat menggunakan inhibitor enzim.
antidepresan trisiklik Natrium bikarbonat

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id)Indonesian to Indonesian (Dipuntingali tanggal 17 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g (id)Berbagai Racun Mematikan di Sekeliling Kita (Dipuntingali tanggal 17 Juni 2011)
  3. ^ Merriam-Webster Online Dictionary.
  4. ^ (en) www.uic.edu. "Antidotes to Common Poisons". 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Racun&oldid=999939"