Paru-paru

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Anatomi paru-paru: 1 = luchtpijp (trachea), 2 = rechter bronchus, 3 = linker bronchus, 4 = rechter long (pulmo dexter): bovenste (4a) middenste (4b) en onderste (4c) longlob, 5 = linker long (pulmo sinister): bovenste (5a) en onderste (5b) longlob, 6 = fissura obliqua, 7 = fissura horizontalis, 8 = arteria pulmonalis

Paru-paru iku organ ing sistem ambegan (respirasi) langegandhèngan karo sistem paredaran getih (sirkulasi) vertebrata sing ambegan mawa udara. Fungsiné ya iku ngijolaké oksigen saka udara karo karbon dioksida saka getih. Prosèsé disebut "ambegan èksternal" utawa ambegan. Paru-paru uga nduwé fungsi nonrespirasi. Istilah kadhokteran sing gegandhèngan karo paru-paru asring diwiwiti pulmo-, saka tembung Latin pulmones kanggo paru-paru.

Paru-paru mamalia[besut | besut sumber]

Paru-paru mamalia tèksturé kaya spons lan katutup déning epitelium, saéngga lumah totalé adoh luwih gedhé tinimbang lumah njaba paru-paru iku dhéwé. Paru-paru manungsa iku conto tipikal paru-paru jinis iki.

Ambegan mligi diobahké déning otot diafragma ing ngisor. Yèn otot iki ngerut, ruwang sing nampung paru-paru bakal saya amba, lan semono uga sawaliké. Balung rusuk uga bisa nambah amba lan ngerut sithik. Akibaté, udara kaserot mlebu lan kesurung metu paru-paru liwat trakea lan tube bronkial utawa bronchi, sing cawang-cawang lan pucuké arupa alveoli, ya iku kanthong-kanthong cilik sing dikupengi kapilèr sing isiné getih. Ing kéné oksigen saka udara ndhifusi ing getih, lan banjur digawa déning hemoglobin.

Getih angka deoksigenisasi saka jantung tekan paru-paru liwat arteri paru-paru lan, sawisé dioksigenisasi, ngedhar manèh liwat vena paru-paru.

Sistem ambegan - sunting

Irung | Rongga irung | Faring | Laring | Trakea | Paru-paru | Zona pangubung | Zona respiratori