Paru-paru

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Anatomi paru-paru: 1 = luchtpijp (trachea), 2 = rechter bronchus, 3 = linker bronchus, 4 = rechter long (pulmo dexter): bovenste (4a) middenste (4b) en onderste (4c) longlob, 5 = linker long (pulmo sinister): bovenste (5a) en onderste (5b) longlob, 6 = fissura obliqua, 7 = fissura horizontalis, 8 = arteria pulmonalis

Paru-paru iku organ ing sistem ambegan (respirasi) langegandhèngan karo sistem paredaran getih (sirkulasi) vertebrata kang ambegan mawa udara. Fungsiné ya iku ngijolaké oksigèn saka udara karo karbon dioksida saka getih. Prosèsé karan "ambegan èksternal" utawa ambegan. Paru-paru uga nduwé fungsi nonrespirasi. Istilah kadhokteran kang gegandhèngan karo paru-paru asring diwiwiti pulmo-, saka tembung Latin pulmones kanggo paru-paru.

Paru-paru mamalia[besut | besut sumber]

Paru-paru mamalia tèksturé kaya spons lan katutup déning epitelium, saéngga lumah totalé adoh luwih gedhé tinimbang lumah njaba paru-paru iku dhéwé. Paru-paru manungsa iku conto tipikal paru-paru jinis iki.

Ambegan mligi diobahké déning otot diafragma ing ngisor. Yèn otot iki ngerut, ruwang kang nampung paru-paru bakal saya amba, lan semono uga sawaliké. Balung rusuk uga bisa nambah amba lan ngerut sithik. Akibaté, udara kaserot mlebu lan kesurung metu paru-paru liwat trakea lan tube bronkial utawa bronchi, kang cawang-cawang lan pucuké wujud alveoli, ya iku kanthong-kanthong cilik kang dikupengi kapilèr kang isiné getih. Ing kéné oksigèn saka udara ndhifusi ing getih, lan banjur digawa déning hemoglobin.

Getih angka deoksigenisasi saka jantung tekan paru-paru liwat arteri paru-paru lan, sawisé dioksigenisasi, ngedhar manèh liwat vena paru-paru.

Sistem ambegan - sunting

Irung | Rongga irung | Faring | Laring | Trakea | Paru-paru | Zona pangubung | Zona respiratori