Aorta

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Arteri thoracica, jantung, lan pambuluh getih gedhé liyané

Aorta iku arteri paling gedhé ing awaké manungsa. Sumberé saka bilik kiwa jantung lan nggawa getih sing ngandhut oksigen nuju kabèh bagéan awak ing parédharan sistemik.

Jalur aorta[besut | besut sumber]

Bagéan awal aorta, aorta munggah, muncul metu saka ventrikel kiwa, sing diasingaké déning katup aorta. Kaloro arteri coronaria jantung cawang saka pangkal aorta, ing nduwur katup aorta.

Aorta banjur mlengkung balik ngililingi arteri pulmonalis. Telung pambuluh getih muncul metu saka arcus aortae iki, ya iku arteri brachiocephalica, arteri carotis communis sinistra, lan arteri subclavia sinistra. Pambuluh-pambuluh iki masok getih nuju sirah lan bagéan lengen.

Aorta banjur mudhun ing awak. Bagéan ndhuwur diafragma (ing dhadha) disebut aorta pars thoracalis lan bagéan ngisor diafragma (ing abdomen) disebut aorta pars abdominalis.

Nalika obah mudhun, dhindhing posterior abdomen, aorta abdomen ngédhar ing kiwa vena cava inferior, cawang-cawang dadi saluran getih utama ing weteng lan usus, lan uga ginjal. Ana akèh wangun cawang sing bisa dimengertèni ing vaskulatur sistem pancernan. Wangun sing paling umum ya iku cawang aorta mbentuk truncus celiacus, arteri mesenterica superior, lan uga arteri mesenterica inferior. Arteri renalis biasané cawang saka aorta abdominalis ing antaraé truncus celiacus lan arteri mesenterica superior.

Pucuké aorta cawang 2, ya iku arteri iliaca communis sinistra lan arteri iliaca communis dextra kanggo masok getih nuju anggota awak bagéan ngisor lan pelvis.

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Aorta iku arteri kenyal, lan mila bisa ngembang sithik. Yèn ventrikel kiwa kontraksi kanggo meksa getih mili nuju aorta, aorta ngembang. Regangan iki mènèhi energi potensial sing bakal mbiyantu mertahanké tekanan getih nalika diastole, amarga ing wektu iku, aorta bakal kontraksi sacara pasif.

Panyakit[besut | besut sumber]

An opened aorta.jpg


Sistem kardiovaskular - sunting

Jantung | Aorta | Artéri | Artériol | Kapiler | Venule | Vena | Vena cava | Artéri pulmonari | Paru-paru | Vena pulmonari | Getih

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aorta&oldid=969135"