Weteng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pambandhingan abdomèn manungsa lan semut.

Abdomen iku istilah sing dipigunakaké kanggo nyebut péranganing badan sing ana ing antarané thorax utawa dhadha lan pelvis ing kéwan mamalia lan vèrtebrata liyané. Ing arthropoda, abdomen iku pérangan paling posterior badan, sing ana samburiné thorax utawa cephalothorax (sefalotoraks).[1]. Ing basa Indonésia umum, asring uga ingaran mawa perut lan ing basa Jawa weteng utawa padharan (krama). Pérangan sing ditutupi déning abdomen ingaran cavitas abdominalis utawa rongga weteng.

Vertebrata[besut | besut sumber]

Ing vèrtebrata, abdomen iku s rongga gedhé sing dililingkupi déning otot-otot weteng ing pérangan ventral lan lateral, sarta anané kolumna spinalis ing sisih dorsal. Pérangan ndhuwur abdomen wewatesan karo balung iga utawa costae. Cavitas abdomninalis wewatesan karo cavitas thorax utawa rongga dhadha nganggo otot diafragma lan sisih ngisor karo cavitas pelvis utawa rongga panggul.

Antara cavitas abdominalis lan cavitas pelvis diwatesi nganggo membran serosa sing kaloka minangka peritoneum parietalis. Membran iki uga mbungkus organ sing ana ing weteng lan dadi peritoneum visceralis.[2]

Ing vèrtebrata, sajeroning weteng ana werna-werna sistem organ, kaya déné sapérangan gedhé organ sistem pencernaan, sistem perkemihan. Ing ngisor iki organ sing bisaapat tinemu sajeroning weteng:

Ana uga organ mligi sing kas ing sawetara kéwan kaya struktur lambung ing ruminansia sing dipérang dadi patang ruangan, rumen, retikulumn, omasum, abomasum.[3].

Avertebrata[besut | besut sumber]

Struktur ing semut pekerja.

Ing avertebrata, weteng kasusun saka lèmpèngan ndhuwur konkaf sing ingaran tergit lan lèmpèng ngisor sing konvèks utawa sternit. Ing jero weteng ana saluran pencernaan lan organ reproduksi.

Ora kaya arthropoda liyané, serangga ora duwé sikil ing wetengé ing wangun diwasané, sanadyan ing Protura ana sikil sing rudimenter (ora tuwuh) ing telung segmen weteng pisanan.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Abdomen. (n.d.). Dictionary.com Unabridged (v 1.1). URL: http://dictionary.reference.com/browse/abdomen [Dijupuk: 22 Okt 2007]
  2. ^ Peritoneum. The Veterinary Dictionary. Elsevier, 2007. http://www.answers.com/topic/peritoneum [Accessed: 22 Oct 2007].
  3. ^ "Ruminant." The Veterinary Dictionary. Elsevier, 2007. http://www.answers.com/topic/ruminant [Accessed: 22 Oct 2007].