Weteng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Pambandhingan abdomèn manungsa lan semut.

Abdomen iku istilah kang dipigunakaké kanggo nyebut péranganing badan kang ana ing antarané thorax utawa dhadha lan pelvis ing kéwan mamalia lan vèrtebrata liyané. Ing arthropoda, abdomen iku pérangan paling posterior badan, kang ana samburiné thorax utawa cephalothorax (sefalotoraks).[1]. Ing basa Indonésia umum, asring uga ingaran mawa perut lan ing basa Jawa weteng utawa padharan (krama). Pérangan kang ditutupi déning abdomen ingaran cavitas abdominalis utawa gronggongan weteng.

Vertebrata[besut | besut sumber]

Ing vèrtebrata, abdomen iku s gronggongan gedhé kang dililingkupi déning otot-otot weteng ing pérangan ventral lan lateral, sarta anané kolumna spinalis ing sisih dorsal. Pérangan ndhuwur abdomen wewatesan karo balung iga utawa costae. Cavitas abdomninalis wewatesan karo cavitas thorax utawa gronggongan dhadha nganggo otot diafragma lan sisih ngisor karo cavitas pelvis utawa gronggongan panggul.

Antara cavitas abdominalis lan cavitas pelvis diwatesi nganggo membran serosa kang kaloka minangka peritoneum parietalis. Membran iki uga mbungkus organ kang ana ing weteng lan dadi peritoneum visceralis.[2]

Ing vèrtebrata, sajeroning weteng ana warna-warna sistem organ, kaya déné sapérangan gedhé organ sistem pencernaan, sistem perkemihan. Ing ngisor iki organ kang bisaapat tinemu sajeroning weteng:

Ana uga organ mligi kang kas ing sawetara kéwan kaya struktur lambung ing ruminansia kang dipérang dadi patang ruangan, rumen, retikulumn, omasum, abomasum.[3].

Avertebrata[besut | besut sumber]

Struktur ing semut pekerja.

Ing avertebrata, weteng kasusun saka lèmpèngan ndhuwur konkaf kang ingaran tergit lan lèmpèng ngisor kang konvèks utawa sternit. Ing jero weteng ana saluran pencernaan lan organ reproduksi.

Ora kaya arthropoda liyané, gegremet ora duwé sikil ing wetengé ing wangun diwasané, sanadyan ing Protura ana sikil kang rudimenter (ora tuwuh) ing telung segmen weteng pisanan.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Abdomen. (n.d.). Dictionary.com Unabridged (v 1.1). URL: http://dictionary.reference.com/browse/abdomen [Dijupuk: 22 Okt 2007]
  2. ^ Peritoneum. The Veterinary Dictionary. Elsevier, 2007. http://www.answers.com/topic/peritoneum [Accessed: 22 Oct 2007].
  3. ^ "Ruminant." The Veterinary Dictionary. Elsevier, 2007. http://www.answers.com/topic/ruminant [Accessed: 22 Oct 2007].