Usus alus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Diagram usus alus (kanthi labèl small intestine)

Usus alus utawa usus cilik iku bagéyan saka saluran pancernan sing papané ana ing antarané lambung lan usus gedhé. Usus alus kapérang saka telung bagéyan ya iku usus rolas driji (duodenum), usus kosong (jejunum), lan usus panyerepan (ileum). Ing usus rolas driji ana rong muara saluran ya iku saka pankreas lan kantung empedu.

Ènzim[besut | besut sumber]

Ing njero usus rolas driji, kaasilaké ènzim saka dhindhing usus. Ènzim kasebut diperloaké kanggo nyerna panganan sacara kimiawi:

Struktur[besut | besut sumber]

Ing njero usus panyerepan (iluem) ana akèh lipetan utawa tekukan sing disebut jonjot-jonjot usus (vili). Vili fungsiné miyaraké permukaan panyerepan, saéngga panganan bisa kaserep sampurna.

Pancernan[besut | besut sumber]

Panganan kang arupa glukosa, asam amino, vitamin, mineral, banyu bakal diserep pembuluh getih kapiler ing vili, lan diangkut nuju ati terus vena porta. Ing njeron ati, sapérangan dat bakal diubah dadi bentuk liya lan sapérangan liyané bakal diedharaké ning kabèh bagéyan awak.

Éwadéné asam lemak lan gliserol diangkut liwat pembuluh limfa.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sistem pancernan - sunting

Tutuk | Faring | Kerongkongan | Lambung | Pankreas | Kantung empedu | Ati | Usus alus (usus rolas driji, usus kosong, usus penyerepan) | Usus gedhé | Usus buntu | Umbai cacing | Rektum | Anus


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Usus_alus&oldid=965433"