Usus alus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Diagram usus alus (kanthi labèl small intestine)

Usus alus utawa usus cilik iku péranganing saluran pancernan sing papané ana ing antarané lambung lan usus gedhé. Usus alus kapérang saka telung pérangan ya iku usus rolas driji (duodenum), usus kosong (jejunum), lan usus panyerepan (ileum). Ing usus rolas driji ana rong muara saluran ya iku saka pankreas lan kantung empedu.

Ènzim[besut | besut sumber]

Ing njero usus rolas driji, kaasilaké ènzim saka dhindhing usus. Ènzim mau diperloaké kanggo nyerna panganan kanthi kimiawi:

Struktur[besut | besut sumber]

Ing njero usus panyerepan (iluem) ana akèh lipetan utawa tekukan sing disebut jonjot-jonjot usus (vili). Vili fungsiné miyaraké lumah panyerepan, saéngga panganan bisa kaserep sampurna.

Pancernan[besut | besut sumber]

Panganan kang arupa glukosa, asam amino, vitamin, mineral, banyu bakal diserep pembuluh getih kapiler ing vili, lan diangkud nuju ati terus vena porta. Ing njeron ati, sapérangan dat bakal diowah dadi wujud liya lan sapérangan liyané bakal diedharaké ning kabèh pérangan awak.

Éwadéné asam lemak lan gliserol diangkud liwat pembuluh limfa.

Pranala njaba[besut | besut sumber]