Kerongkongan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bagan panggonan esofagus manungsa, disawang saka mburi

Kerongkongan utawa Esofagus (saka basa Yunani: οiσω, oeso - "nggawa", lan έφαγον, phagus - "mangan") iku tabung (tube) otot vertebrata kang diliwati wektu panganan mili saka pérangan tutuk tumuju lambung. Panganan mlaku ngliwati esofagus kanthi nggunakaké prosès peristaltik.

Esofagus nyambung karo faring – kang nyambungaké esofagus karo rongga tutuk – ing ros nomer 6 balung mburi. Miturut histologi, esofagus dibagi dadi telung pérangan: pérangan superior (sapérangan gedhé iku otot balung), pérangan tengah (campuran otot balung lan otot alus), sarta pérangan inferior (kang mliginé saka otot alus).