Gurung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Kerongkongan)
Jump to navigation Jump to search
Bagan panggonan esofagus manungsa, disawang saka mburi

Gurung utawa Ésofagus (saka basa Yunani: οiσω, oeso - "nggawa", lan έφαγον, phagus - "mangan") iku bumbung (tube) otot vertebrata kang diliwati wektu panganan mili saka pérangan tutuk tumuju lambung. Panganan mlaku ngliwati gurung kanthi nggunakaké prosès pèristaltik.

Gurung nyambung karo faring – kang nyambungaké gurung karo gronggongan tutuk – ing ros nomer 6 balung mburi. Miturut histologi, gurung dibagi dadi telung pérangan: pérangan superior (sapérangan gedhé iku otot balung), pérangan tengah (campuran otot balung lan otot alus), sarta pérangan infèrior (kang mligi saka otot alus).