Umbai cacing

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Papané umbai cacing (appendix)

Umbai cacing utawa apendiks iku organ tambahan ing usus buntu. Infèksi ing organ iki disebut apendisitis utawa radhang umbai cacing. Apendisitis sing parah bisa njalari apendiks pecah lan dadi nanah ing njeron rongga abdomen utawa peritonitis (infèksi rongga abdomen).

Ing anatomi manungsa, umbai cacing utawa ing basa Inggris, vermiform appendix (utawa mung appendix) iku pucuk buntu tabung sing nyambung karo caecum.

Umbai cacing kawangun saka caecum ing tahap embrio. Umbai cacing wong diwasa ukurané kurang luwih 10 cm nanging bisa pepak variasiné saka 2 tekan 20 cm. Éwadéné papanné apendiks mesthi tetep, papané pucuk umbai cacing bisa béda-bisa ing retrocaecal utawa ing bangkèkan (pelvis) sing jelas tetep ana ing peritoneum.

Akèh wong percaya umbai cacing ora migunani lan organ vestigial (sisihan), sapérangan liyané percaya manawa apendiks duwé fungsi ing sistem limfatik.

Oprasi mbuwang umbai cacing disebut appendektomi.

Lelara apendiks biyasa kanggo manungsa ya iku:

Pranala njaba[besut | besut sumber]