Bathuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bathuk
Male forehead-01 ies.jpg
Rincian
SystemPirang-pirang
Arterisupraorbital, supratrochlear
Venasupraorbital, frontal
Saraftrigeminal, facial
Pengenal
Latinsinciput
MeSHD005546
TA98A01.1.00.002
A02.1.00.013
TA2101
FMA63864
Terminologi anatomi

Sajeroning anatomi manungsa, bathuk iku pérangan mawa balung ing sirah sadhuwuring mata. Manungsa modhèren duwé bathuk vertikal, kang mungkasi ing garis rambut yaiku nalika sirah wiwit dhatar. Otot bathuk antarané frontalis, kang nggerakaké lan ngontraksèkaké balung bathuk. Stereotipe populèr nganggep bathuk kang amba nandhakaké intelektualitas kang dhuwur, sanadyan bab iki mung mitos waé.

Bathuk minangka papan riasan lan simbolisme kaagamaan ing akèh budaya. Ing India, wanita kerep ngrias bathuk nganggo bindis. Ing Rebo awu, pendéta Katulik Roma mènèhi para pangikuté nandani bathuk nganggo awu awangun salib.