Bathuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Aktor Patrick Stewart; kabothakan ing wong lanang kerep nonjolaké bathuk.

Sajeroning anatomi manungsa, bathuk iku pérangan mawa balung ing sirah sadhuwuring mata. Manungsa modhèren duwé bathuk vertikal, kang mungkasi ing garis rambut ya iku nalika sirah wiwit dhatar. Otot bathuk antarané frontalis, kang nggerakaké lan ngontraksèkaké balung bathuk. Stereotipe populèr nganggep bathuk kang amba nandhakaké intelektualitas kang dhuwur, sanadyan bab iki mung mitos waé.

Bathuk minangka papan riasan lan simbolisme kaagamaan ing akèh budaya. Ing India, wanita kerep ngrias bathuk nganggo bindis. Ing Rebo awu, pendéta Katulik Roma mènèhi para pangikuté nandani bathuk nganggo awu awangun salib.