Bathuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Aktor Patrick Stewart; kabothakan ing wong lanang kerep nonjolaké bathuk.

Sajeroning anatomi manungsa, bathuk iku bagéan mawa balung ing sirah sadhuwuring mata. Manungsa modhèrn duwé bathuk vertikal, sing mungkasi ing garis rambut ya iku nalika sirah wiwit dhatar. Otot bathuk antarané frontalis, sing nggerakaké lan ngontraksèkaké balung bathuk. Stereotipe populèr nganggep bathuk sing amba nandhakaké intelektualitas sing dhuwur, sanadyan bab iki mung mitos waé.

Bathuk minangka papan riasan lan simbolisme kaagamaan ing akèh budaya. Ing India, wanita kerep ngrias bathuk nganggo bindis. Ing Rebo awu, pendéta Katulik Roma mènèhi para pangikuté nandani bathuk nganggo awu awangun salib.