Untu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Pérangan saka untu molar manungsa

Untu (basa krama: waja) iku pérangan atos kang ana ing njeron tutuké akèh vertebrata. Untu duwé struktur kang akèh variasiné kang mungelaké untu-untu iki kanggo nglakokaké akèh tugas. Fungsi mligi untu iku kanggo nyuwèk lan mamah panganan lan ing sapérangan kéwan, mligi karnivora, minangka senjata. Oyoté untu katutup déning gusi. Untu duwé struktur pelindung kang karan émail untu, kang mbiyantu nyegah bolongé untu. Pulp njeron untu nyiut lan dentin kadheposit ing papané.

Untu iku pérangan paling mbédakaké ing jinis mamalia kang béda, lan salah sawijiné kang bisa dadi fosil kanthi apik. Paleontologis migunakaké kanggo ngidentifikasi jinis fosil lan asring gegandhéngan ing antarané. Wangun untu magepokan karo jinis panganan kéwan iku. Umpamané hèrbivor duwé akèh untu graham kanggo mamah amarga suket angèl dicerna. Karnivora mbutuhaké taring kanggo matèni lan nyuwèk, lan amarga daging gampang dicerna, mula kéwan-kéwan iku bisa ngeleg panganan mau tanpa mbutuhaké graham kanggo mamah panganan mau ndhisik.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]