Untu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pérangan saka untu molar manungsa

Untu (basa krama: waja) iku pérangan atos sing ana ing njeron tutuké akèh vertebrata. Untu duwé struktur sing akèh variasiné sing mungelaké untu-untu iki kanggo nglakokaké akèh tugas. Fungsi mliginé untu iku kanggo nyuwèk lan mamah panganan lan ing sapérangan kéwan, mliginé karnivora, minangka senjata. Oyoté untu katutup déning gusi. Untu duwé struktur pelindung sing disebut émail untu, sing mbiyantu nyegah bolongé untu. Pulp njeron untu nyiut lan dentin kadheposit ing papané.

Untu iku pérangan paling mbédakaké ing jinis mamalia sing béda, lan salah sawijiné sing bisa dadi fosil kanthi apik. Paleontologis migunakaké kanggo ngidentifikasi jinis fosil lan asring gegandhéngan ing antarané. Wangun untu magepokan karo jinis panganan kéwan iku. Umpamané herbivora duwé akèh untu graham kanggo mamah amarga suket angèl dicerna. Karnivora mbutuhaké taring kanggo matèni lan nyuwèk, lan amarga daging gampang dicerna, mula kéwan-kéwan iku bisa ngeleg panganan mau tanpa mbutuhaké graham kanggo mamah panganan mau ndhisik.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]