Fosil

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tuladha fosil kodhok
Isocrinus nicoleti

Fosil ya iku kabèh sisa, tipak, utawa cethakan saka manungsa, kéwan, tanduran, kang kaawetake ing sajroning watu saka wektu géologi utawa prasejarah ing jaman biyen.[1][2] Isa diarani fosil yèn umure wis ewunan taun.[2] Kanggo dadi fosil, sisa kéwan lan tandhuran iku mau kudu katutup sedimen.[3]

Jinise Fosil[besut | besut sumber]

Fosil ana pirang-pirang jinis, antarane ya iku :

1. Fosil kang arupa fragmen

Fosil jinis iki wujude fragmen kang isa owah lan ana uga kang tetep ora owah saka wujud asline.

2. Fosil kang ora malih

Jinis fosil iki ora ana owah-owahane, tetep kaya wujud awale.

3. Fosil kang owah

Ing fosil iki, wis ana owah-owahane, owah-owahane mau arupa:

  • Permineralisasi : bagian saka organisme ana kang kaisi mineral sekunder saka njaba.
  • Replacement : material kang asli wis diganti déning material sekunder ing sajeroning fosil.
  • Rekristalisasi : material kang alus ing mineral asli nyusun meneh ing njero kristal kang luwih gedhé tinimbang material sadurunge.

4. Fosil tipak

Fosil tipak dibedake dadi:

  • rack, trail lan burrow

Track ya iku tipak kang arupa telapak, trail iku tipak kang arupa seretan, burrow iku tipak kang arupa dhudhukan saka organisme.

  • Mold, Cast, dan Imprint

Mold iku cethakan saka fosil kang larut kabeh, cast iku mold kang diisi mineral sekunder kang mbentuk mirip kaya fosil asli.

  • Cuprolite

Cuprolit iku fosil kang arupa telek kewan. Saka telek iki isa diteliti apa panganan, panggon urip, lan ukurane.

  • Fosil kimia

Fosil kimia iku fosil kang arupa wujud kima ing jaman purba, kaya tipak asam organik.

5. Fosil indeks Fosil indek iku fosil kang digunakake kanggo nuduhake wektu géologi. Fosil iki ana 2, ya iku:

  • Fosil kang nduwèni wektu dawa: fosil ana ing jaman-jaman watu kang urut.
  • Fosil kang nduwèni wektu cendhak: fosil kang ana mung sawetara wektu, utawa ing sajaman watu, utawa mung ana ing sebagian jaman.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)www.artikata.com
  2. ^ a b (id)Pengertian Fosil(diundhuh tanggal 26 Maret 2011)
  3. ^ Palmer, Douglas. Buku saku:Fosil;alih basa,Yulin Lestari. Jakarta:Erlangga,2002.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fosil&oldid=1097029"