Géologi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Géologi iku ngèlmu sing nyinaoni kabèh aspèk sing ana gandhèngané kaliyan bumi. Géologi mula bisa dipadhakaké karo ngèlmu bumi. Géologi iku asal tembunge saking basa Yunani γη- (ge-, "bumi") lan λογος (logos, "kata"/"alasan")). Ilmu géologi iki mbahas bab fisik bumi sekabehe molai saking komposisine, struktur, sifat-sifat fisik, sajarah, nganti proses pembentukane.

Tembung géologi dienggo pertama-tama déning Jean-André Deluc taun 1778 bar iku didadeke istilah baku déning Horace-Bénédict de Saussure taun 1779.

Kagunaan[besut | besut sumber]

Saking ilmu iki wis bisa ditentoke umur Bumi sing nek dietung kira-kira wis sekitar 4.5 milyar (4.5x109) taun. Saking ilmu iki uga wong dadi paham nek kulit bumi iku kesusun saking pecahan-pecahan lempeng tektonik sing bergerak terus nang nduwur mantel bumi. Saking ilmu iki uga bisa ditemoke sumber daya alam ing jero bumi antarane: minyak bumi, batu bara, uga sing wujude metal umpamane: wesi, tembaga, lan uranium. Uga ana sing wujude mineral umpamane: asbestos, perlit, mika, fosfat, zeolit, tanah liat, pumis, kuarsa, silika, belerang, klorin, lan helium.

Cabang-Cabang Géologi[besut | besut sumber]

Hubungan Kaliyan Ilmu Liya[besut | besut sumber]

Uga Pirsani[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Géologi&oldid=1077711"