Géologi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Prakata[sunting | besut sumber]

Géologi iku ngèlmu sing nyinaoni kabèh aspèk sing ana gandhèngané kaliyan bumi. Géologi mula bisa dipadhakaké karo ngèlmu bumi. Géologi iku asal tembunge saking basa Yunani γη- (ge-, "bumi") lan λογος (logos, "kata"/"alasan")). Ilmu géologi iki mbahas bab fisik bumi sekabehe molai saking komposisine, struktur, sifat-sifat fisik, sajarah, nganti proses pembentukane.

Tembung géologi dienggo pertama-tama déning Jean-André Deluc taun 1778 bar iku didadeke istilah baku déning Horace-Bénédict de Saussure taun 1779.

Kagunaan[sunting | besut sumber]

Saking ilmu iki wis bisa ditentoke umur Bumi sing nek dietung kira-kira wis sekitar 4.5 milyar (4.5x109) taun. Saking ilmu iki uga wong dadi paham nek kulit bumi iku kesusun saking pecahan-pecahan lempeng tektonik sing bergerak terus nang nduwur mantel bumi. Saking ilmu iki uga bisa ditemoke sumber daya alam ing jero bumi antarane: minyak bumi, batu bara, uga sing wujude metal umpamane: wesi, tembaga, lan uranium. Uga ana sing wujude mineral umpamane: asbestos, perlit, mika, fosfat, zeolit, tanah liat, pumis, kuarsa, silika, belerang, klorin, lan helium.

Cabang-Cabang Géologi[sunting | besut sumber]

Hubungan Kaliyan Ilmu Liya[sunting | besut sumber]

Uga Pirsani[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Géologi&oldid=1054386"