Géologi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Géologi iku ngèlmu sing nyinaoni kabèh aspèk sing ana gandhèngané kaliyan bumi. Géologi mula bisa dipadhakaké karo ngèlmu bumi. Géologi iku asal tembunge saking basa Yunani γη- (ge-, "bumi") lan λογος (logos, "kata"/"alasan")). Ilmu géologi iki mbahas bab fisik bumi sekabehe molai saking komposisine, struktur, sipat-sipat fisik, sajarah, nganti prosès pembentukane.

Tembung géologi dienggo pertama-tama déning Jean-André Deluc taun 1778 bar iku didadeke istilah baku déning Horace-Bénédict de Saussure taun 1779.

Kagunaan[besut | besut sumber]

Saking ngèlmu iki wis bisa ditentoke umur Bumi sing yèn dietung kira-kira wis sekitar 4.5 milyar (4.5x109) taun. Saking ngèlmu iki uga wong dadi paham yèn kulit bumi iku kesusun saking pecahan-pecahan lempeng tektonik sing bergerak terus ana ing nduwur mantel bumi. Saking ngèlmu iki uga bisa ditemoke sumber daya alam ing jero bumi antarané: lenga bumi, batu bara, uga sing wujudé metal upamané: wesi, tembaga, lan uranium. Uga ana sing wujudé mineral upamané: asbestos, perlit, mika, fosfat, zeolit, tanah liat, pumis, kuarsa, silika, belerang, klorin, lan helium.

Cabang-Cabang Géologi[besut | besut sumber]

Hubungan Kaliyan Ilmu Liya[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]