Ékosistem

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ekosistem padang rumput ya iku tuladha ekosistem terestrial

Ekosistem ya iku sistem ekologi kang dibentuk karo gayutan timbal balik boten terpisahke antara mahluk hidup karo lingkungane.[1] Ekosistem bisa dijenengke tatanan kesatuan secara wutuh lan 'menyuluruh' antara segenap unsur lingkungan hidup kang padha ngaruhi.[2][3]

Ekosistem mujudake gabungan saka setiap unit biosistem kang nglibatake interaksi timbal balik antara organisme lan lingkunagn fisik mula aliran ènergi menyang karo struktur biotik tartamtu lan dadi siklus materi antara organisme lan anorganisme.[4] Matahari minangka sumber saka ènergi sing ana.[5]

Ekosistem kaperang dadi 4:

  1. Ekosistem darat: bioma ara-ara, bioma padang rumput, bioma alas tropis, bioma alas gugur, bioma alas taiga.
  2. Bioma air tawar: kadar uyah rendah, dipengaruhi curah hujan, penetrsi sina matahari kurang.
  3. Ekosistem laut: kadar uyah tinggi, ora dipengaruhi cuaca lan iklim.
  4. Ekosistem pasisir: laladan pasang surut, dipengaruhi gelombang lan angin, ditemokke alas mangrove/bakau.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Hutagalung RA. 2010. Ekologi Dasar. Jakarta. Hlm. 13-15
  2. ^ ITB. 2004. Ekosistem sebagai lingkungan hidup manusia. Diakses padha 11 April 2010.
  3. ^ Anonim. 2010. EkosistemDiakses padha 11 Apr 2010.
  4. ^ Campbell NA, Reece JB. 2009. Biology. USA: Pearson Benjamin Cummings. Page. 415-419.
  5. ^ Anonim. 2000. Susunan dan Macam Ekosistem Diakses padha 11 Apr 2010.