Ékosistem

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ekosistem padang rumput ya iku tuladha ékosistem terestrial

Ekosistem ya iku sistem ékologi kang diwangun karo gayutan timbal balik boten terpisahke antara mahluk hidup karo lingkungane.[1] Ekosistem bisa dijenengke tatanan kesatuan kanthi wutuh lan 'menyuluruh' antara segenap unsur lingkungan hidup kang padha ngaruhi.[2][3]

Ekosistem minangka gabungan saka setiap unit biosistem kang nglibatake interaksi timbal balik antara organisme lan lingkunagn fisik mula aliran ènergi menyang karo struktur biotik tartamtu lan dadi siklus materi antara organisme lan anorganisme.[4] Matahari minangka sumber saka ènergi sing ana.[5]

Ekosistem kapérang dadi 4:

  1. Ekosistem darat: bioma ara-ara, bioma padang rumput, bioma alas tropis, bioma alas palastra, bioma alas taiga.
  2. Bioma air tawar: kadar uyah cendhèk, kadayan curah hujan, penetrsi sina srengéngé kurang.
  3. Ekosistem laut: kadar uyah tinggi, ora kadayan cuaca lan iklim.
  4. Ekosistem pasisir: laladan pasang surut, kadayan gelombang lan angin, ditemokke alas mangrove/bakau.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Hutagalung RA. 2010. Ekologi Dasar. Jakarta. Hlm. 13-15
  2. ^ ITB. 2004. Ekosistem sebagai lingkungan hidup manusia. Diakses padha 11 April 2010.
  3. ^ Anonim. 2010. EkosistemDiakses padha 11 Apr 2010.
  4. ^ Campbell NA, Reece JB. 2009. Biology. USA: Pearson Benjamin Cummings. Page. 415-419.
  5. ^ Anonim. 2000. Susunan dan Macam Ekosistem Diakses padha 11 Apr 2010.